Cara Membuat Rangkaian VPN Dengan Trend Micro Firewall

Rangkaian peribadi maya menyediakan cara selamat untuk menyambung ke rangkaian jauh, seperti rangkaian di pejabat syarikat anda, melalui Internet. Untuk menyiapkan rangkaian VPN melalui Trend Micro Firewall, pertama-tama anda perlu membuat sambungan VPN dan mengkonfigurasi firewall untuk membolehkan lalu lintas melalui port 1723. Anda juga perlu membuat peraturan khusus lain untuk membenarkan protokol Generik Routing Encapsulation, sejak Trend Micro Firewall menyekat protokol ini secara lalai.

1

Buka menu Mula Windows 7 dan ketik "Rangkaian dan Pusat Perkongsian" ke dalam kotak carian. Apabila hasilnya muncul, klik "Pusat Rangkaian dan Perkongsian."

2

Klik "Siapkan sambungan atau rangkaian baru." Pilih pilihan "Sambungkan ke tempat kerja" dan kemudian klik "Seterusnya." Pilih pilihan pertama, "Gunakan sambungan Internet saya (VPN) dan klik" Seterusnya "sekali lagi.

3

Masukkan alamat rangkaian untuk VPN. Tandai kotak di sebelah "Benarkan orang lain menggunakan sambungan ini" jika anda mahu semua akaun pengguna di komputer anda dapat mengaksesnya. Tandai kotak di sebelah "Jangan sambung sekarang", kerana anda hanya menyiapkan rangkaian pada ketika ini. Klik "Seterusnya" untuk meneruskan.

4

Masukkan nama pengguna dan kata laluan untuk rangkaian tempat kerja anda. Klik "Buat."

5

Buka utiliti konfigurasi Trend Micro Firewall dengan mengklik dua kali pada ikon di baki sistem. Klik "Kawalan Firewall Peribadi" dan kemudian klik tab "Firewall Peribadi". Klik "Tetapan Lagi" diikuti dengan "Tetapan Lanjutan."

6

Buka tab "Rangkaian Protokol Rangkaian" dan klik "Tambah." Taipkan keterangan untuk peraturan firewall baru. Pilih "Keluar" untuk peraturan baru dan pilih "Benarkan" untuk pilihan respons. Pilih "TCP" sebagai protokol dan masukkan nombor port "1723." Klik "OK" untuk menyimpan peraturan.

7

Tambahkan peraturan lain dan masukkan keterangan untuknya. Sekali lagi, pilih "Keluar" untuk jenis sambungan dan "Benarkan" untuk tindak balas. Pilih "Custom" untuk protokol dan masukkan nombor "47." Klik "OK" untuk menyimpan peraturan. Anda sekarang seharusnya dapat menyambung ke rangkaian tempat kerja jauh anda melalui VPN.