Cara Mengira Akhir Kuartal untuk Akhir Tahun Anggaran Aneh

Beberapa perniagaan dan organisasi tidak menggunakan tahun kalendar sebagai tempoh perakaunan tahunan. Bahkan kerajaan persekutuan mempunyai tahun fiskal yang berlangsung dari 1 Oktober hingga 30 September. Beberapa pengaturan perakaunan menghasilkan variasi sesekali dalam tempoh tahun fiskal. Apabila ini berlaku, anda mesti mengira akhir suku untuk akhir tahun fiskal yang ganjil.

Jenis-Jenis Tahun Fiskal

Perniagaan boleh memilih tahun kalendar atau tahun fiskal untuk tempoh perakaunan tahunannya. Mana-mana tahun perakaunan yang berakhir pada tarikh selain 31 Disember adalah tahun fiskal. Beberapa tahun fiskal mencerminkan tahun kalendar kecuali yang berakhir pada hari terakhir dalam sebulan selain bulan Disember. Pada masa lain, perniagaan memilih untuk mengatur tahun fiskal sekitar 52 minggu tujuh hari setiap satu. Ini membuat tahun yang ganjil, kerana masih ada satu hari lagi. Dalam tahun lompat ada dua hari tambahan.

Tahun Anggaran 52/53

Apabila sebuah syarikat mengatur tahun fiskalnya berdasarkan minggu, pengaturan biasa adalah empat perempat dari tiga bulan setiap satu. Bulan pertama dan ketiga mempunyai empat minggu berjumlah 28 hari dan bulan kedua mempunyai lima minggu, selama 35 hari. Ini berfungsi sehingga 13 minggu dan memastikan bahawa setiap bulan dan suku bermula dan berakhir pada hari yang sama dalam seminggu. Oleh kerana ini mencapai 364 hari dan setahun adalah 365 atau 366 hari, ada satu atau beberapa hari lagi setelah suku akhir. Hari-hari tambahan tidak termasuk dalam tahun fiskal. Sebaliknya, ia terkumpul sehingga tinggal tujuh hari lagi. Untuk mengira tahun fiskal ganjil, tambah satu minggu ke bulan terakhir suku akhir setiap kali tujuh hari terkumpul. Ini menyesuaikan tahun fiskal setiap lima atau enam tahun tanpa mengubah struktur berorientasikan minggu.

Mengapa Tahun Aneh Berguna

Anda biasanya melihat tahun fiskal 52/53 minggu dalam industri seperti peruncitan. Trafik pelanggan, keperluan inventori dan penjadualan pekerja di runcit sering berkisar pada kitaran mingguan. Oleh itu, masuk akal untuk mengatur kitaran perakaunan anda dengan cara yang sama. Sebagai contoh, satu faedahnya ialah pengaturan mingguan menjadikan perbandingan aktiviti perniagaan dari tahun ke tahun menjadi lebih sederhana, kerana pada hari Isnin atau Selasa tahun ini sesuai dengan hari yang sama dalam seminggu pada tahun-tahun sebelumnya.

Peraturan Tahun Fiskal IRS

Untuk perniagaan untuk menubuhkan tahun fiskal 52/53 atau sistem tahun fiskal lain, ia mesti memenuhi syarat Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri. Tahun fiskal mesti terdiri dari 12 bulan berturut-turut untuk memenuhi syarat sebagai tahun cukai. Perniagaan mesti menyimpan rekod perakaunan dan mematuhi tempoh perakaunan tahunan. IRS tidak akan menerima tahun fiskal yang dipendekkan melainkan perniagaan baru dan belum ada sepanjang tahun atau jika perniagaan berubah tahun fiskalnya. Perubahan pada tahun fiskal biasanya memerlukan menyerahkan Borang IRS 1128 untuk mendapatkan persetujuan IRS.