Bagaimana Saya Boleh Mencetak Pencetak HP 1020 Saya Jika Kertas Tidak Akan Dimakan?

HP Laserjet 1020, pencetak laserjet warna dari Hewlett-Packard, mungkin mengalami kesukaran menarik kertas dari dulang masukannya. Fungsi ini diperlukan untuk mencetak pada peranti ini, jadi anda perlu menyelesaikan masalah untuk kembali bekerja. Masalahnya mungkin terletak pada tetapan perisian anda, tetapi kemungkinan besar berkaitan dengan perkakasan.

Mod Suapan Manual

Pastikan mod suapan manual Laserjet 1020 dimatikan. Untuk melakukannya, periksa untuk melihat bahawa lampu kuasa hijau menyala. Sekiranya tidak, tekan butang Daya untuk menghidupkan pencetak. Ketik "panel kawalan" ke layar Start Windows, klik "Control Panel," klik "Hardware and Sound" dan klik "Printer." Klik kanan pada printer dan pilih "Properties" untuk membuka tetingkap. Pilih "Paper / Tab Quality ", kemudian pilih Automatic atau baki yang sesuai dari daftar drop-down" Source is: ". Klik" Terapkan "untuk menerima tetapan, kemudian klik" OK "untuk menutup tetingkap Properties.

Panduan Kertas

Sekiranya HP 1020 masih tidak menarik halaman, periksa penyesuaian panduan kertas yang betul pada dulang input. Sekiranya pemandu kertas terlalu ketat, kertas mungkin ditahan di dalam dulang dan tidak dapat dimasukkan ke dalam pencetak. Keluarkan semua kepingan kertas dari dulang masukan dan kipasnya. Ketuk tepi timbunan kertas pada permukaan rata untuk menyelaraskan tepi. Tarik panduan kertas ke kedudukan terluarnya, kemudian masukkan timbunan kertas ke dalam baki input. Pastikan pemandu kertas ditekan dengan kuat ke tepi timbunan kertas dengan mendorongnya ke dalam.

Pembuangan Roller Pickup

HP 1020 mungkin tidak dapat menarik kertas kerana terdapat kotoran atau kotoran pada rol penariknya, yang bermaksud bahawa anda mesti membersihkannya. Tekan butang Daya untuk mematikan pencetak dan cabut kabel kuasa dari belakangnya. Tunggu beberapa minit sehingga pencetak menjadi sejuk, kemudian buka pintu kartrij cetak dan keluarkan kartrij cetak. Lepaskan tab putih kecil yang mengapit roller penarik. Putar roller ke arah depan pencetak dan tarik perlahan-lahan ke atas, kemudian keluar.

Pembersihan dan Pemasangan Semula Roller Pickup

Untuk membersihkan roller pickup, anda memerlukan kain bebas serat dan alkohol isopropil. Lap kain dalam alkohol dan gosok roller, kemudian lap untuk menghilangkan kotoran yang longgar. Tunggu sehingga roller kering sepenuhnya sebelum memasangnya semula; pastikan ia terpasang dengan betul semasa melakukannya Setelah memasang semula roller pengambil, pasang semula kartrij cetak dan tutup pintu kartrij cetak. Sambungkan semula pencetak, tekan butang Daya dan cuba mencetak lagi.