Bolehkah Anda Memesan URL Vanity di Facebook?

URL sia-sia adalah alamat Web yang mengandungi nama pengguna atau produk. Sebagai contoh, di Facebook, URL kesombongan John Smith boleh menjadi facebook.com/johnsmith. Nama pengguna Facebook anda, yang berbeza dari nama penuh anda seperti yang dipaparkan di profil atau halaman anda, juga berfungsi sebagai URL sia-sia. Anda boleh menetapkan nama pengguna dan URL kesombongan, tetapi anda harus mengetahui sekatan dan garis panduan Facebook.

Profil Facebook

Anda boleh membuat URL sia-sia untuk profil peribadi anda, tetapi anda tidak boleh mempunyai lebih dari satu atau membuat profil kedua untuk menempah URL lain. Untuk menuntut URL, atau nama pengguna anda, klik anak panah di sebelah "Laman Utama", dan pilih "Tetapan Akaun" dari menu. Pilih tab "Umum" di lajur kiri dan klik "Edit" di sebelah nama pengguna anda. Anda boleh menuntut satu nama pengguna dan kemudian menukarnya sekali dari dalam tetapan anda. Ia kemudian kekal. Pengguna lain boleh mengakses profil anda melalui facebook.com/username, memasukkan nama pengguna anda setelah garis miring.

Halaman Facebook

Untuk menuntut URL sia-sia untuk laman Facebook, anda memerlukan lebih daripada 25 pengikut. Setelah mencapai itu, pergi ke halaman anda dan klik "Edit Halaman." Tetapan URL berada di bawah tab Maklumat Asas. Anda mesti memilih nama yang tepat yang anda mahukan, seperti yang anda tetapkan, anda tidak boleh mengubahnya. Pilih URL sia-sia yang menggambarkan nama atau jenama anda dengan teliti. Anda boleh membuat seberapa banyak halaman yang anda suka, membuat URL yang berbeza untuk setiap halaman, tetapi anda mesti membuat halaman yang berfungsi untuk tujuan yang berasingan; anda tidak boleh menuntut halaman dengan satu-satunya alasan untuk menempah URL, kemudian membiarkannya tidak aktif.

Tanda Dagangan

Sekiranya halaman anda mewakili jenama, syarikat atau harta benda yang mempunyai nama cap dagang, anda harus menuntut sebagai nama pengguna anda untuk mengelakkan kehilangannya. Sekiranya anda mendapati ia tidak tersedia kerana orang lain menggunakan nama cap dagang anda di URL-nya, anda boleh meminta bantuan dari Facebook untuk menghapusnya. Isi borang dalam talian yang memberikan perincian tanda dagangan, maklumat pendaftarannya, siapa yang anda fikir menggunakannya dan mengapa penggunaan itu melanggar hak anda.

Garis Panduan

Facebook memberikan garis panduan untuk membuat nama pengguna. Gunakan huruf, nombor dan noktah sahaja. Gunakan titik untuk memisahkan elemen nama anda dan bukan tanda sempang atau garis bawah, yang tidak dibenarkan. Anda juga harus memilih URL kesombongan anda sesuai dengan Penyataan Hak dan Tanggungjawab Facebook. Peraturan yang berkaitan termasuk menghormati harta intelek orang lain, seperti tanda dagang, tidak membuat sesuatu yang berniat jahat atau pornografi, dan tidak membuat banyak profil peribadi.