Kesan Pertama dalam Etika Perniagaan

Dalam perniagaan, seperti dalam situasi sosial, kesan pertama sangat penting. Memberi kesan pertama yang buruk dapat kehilangan kepercayaan calon bakal majikan, pelanggan dan pelanggan, dan bahkan menelan belanja perniagaan. Kesan pertama yang anda berikan kepada pelanggan atau pelanggan akan menetapkan nada untuk hubungan perniagaan masa depan anda dan menunjukkan bahawa anda profesional dan bersedia. Namun, tidak sukar untuk memberikan kesan pertama yang baik setiap kali dengan mengikuti beberapa panduan mudah.

Berpakaian untuk Berjaya

Berpakaian dengan betul sangat penting pada kesan pertama. Pakaian yang sesuai menunjukkan bahawa anda menghormati perniagaan dan pelanggan anda. Sekiranya anda kelihatan berjaya dan yakin, orang lain juga akan lebih yakin pada anda. Menunjukkan perjumpaan yang kurang rapi menunjukkan kepada orang lain bahawa anda tidak cukup mengambil berat tentang perjumpaan sehingga bersusah payah berusaha. Apabila anda berpakaian dengan betul, tidak ada yang mengalihkan perhatian orang lain dari mesej anda. Kerana beberapa industri mempunyai kod pakaian yang lebih kasual daripada yang lain, anda harus mencuba pakaian yang serupa dengan pakaian orang lain di industri anda. Walau bagaimanapun, apabila ragu-ragu mengenai apa yang harus dipakai, selalu salah dari sisi konservatif.

Bahasa badan

Bahasa badan anda adalah salah satu perkara pertama yang seseorang akan perhatikan bertemu anda. Sekiranya pendirian badan anda diselaraskan dan ditutup, anda akan menghantar mesej bahawa anda tidak berminat dengan orang lain. Berdiri tegak dan semula jadi, dengan bahu ke belakang, lengan di sisi dan kepala ke atas, menunjukkan bahawa anda berminat dan bersemangat serta bersedia untuk berniaga. Semasa mendengar seseorang, hadapilah orang lain dengan bahu yang dijepit, tangan anda di sebelah dan jaga hubungan mata. Ini menunjukkan bahawa anda memberi tumpuan sepenuhnya kepada orang lain.

Salam

Menunjukkan keyakinan ketika menyambut seseorang untuk pertama kalinya memberikan kesan pertama yang baik. Pakar etika Emily Post menyarankan agar anda selalu melakukan lima perkara ketika bertemu seseorang - melihatnya dengan mata, memberi jabat tangan yang tegas, menyapa mereka dengan nama, sebutkan nama anda sendiri dengan perlahan dan jelas; dan senyum. Ini akan menunjukkan kepada orang lain bahawa anda positif dan yakin. Tunjukkan kepada orang lain bahawa pertemuan itu penting bagi anda dengan berterima kasih kepada mereka kerana bertemu dengan anda dan dengan selalu bersikap positif.

Etika Perbualan

Untuk memberikan kesan pertama yang baik, pastikan anda tidak melakukan semua percakapan. Salah satu kaedah praktiknya ialah mencuba menghabiskan sekurang-kurangnya masa mendengar seperti bercakap. Tunjukkan bahawa anda berminat dengan orang lain dan apa yang mereka katakan dengan meluangkan masa untuk bertanya dan mendengar. Jaga hubungan mata dengan orang yang anda ajak bicara dan beri perhatian penuh kepadanya. Pastikan anda bercakap dengan jelas dan kuat untuk didengar oleh orang lain - ini juga akan menunjukkan keyakinan.

Peraturan Emas

Sekiranya anda pergi ke pejabat untuk bertemu dengan seseorang, pastikan anda ramah dengan semua orang yang anda temui di pejabat itu, bukan hanya pelanggan anda. Salam kepada penyambut tetamu, orang lain di dalam lif, orang yang membawa anda kopi, dll. Dengan cara ini, semua orang di pejabat akan mendapat kesan pertama yang baik dari anda. Sekiranya anda calon pekerja atau membuat panggilan jualan, pastikan anda juga menjalin hubungan dengan setiausaha pembuat keputusan. Banyak majikan meminta pendapat dan maklum balas setiausaha mereka mengenai calon pekerja dan pelanggan.