Cara Overclock Komputer Desktop HP

Sekiranya peralatan perniagaan pejabat anda merangkumi komputer desktop HP vintaj yang berjalan jauh lebih perlahan daripada pembelian HP yang lebih baru menggunakan teknologi Turbo-Boost Intel, jangan sesekali membuangnya. Dengan beberapa perisian percuma dan beberapa jam masa anda mungkin dapat memperoleh peningkatan prestasi yang nyata tanpa menghabiskan sedikit pun. Ingatlah untuk membuat sandaran semua dokumen dan data tambahan pada pemacu utama HP anda sebelum melakukan overclock komputer anda.

1

Muat turun dan pasang program penyesuaian jam CPU (lihat Sumber). Oleh kerana HP dengan sengaja menjadikan kawalan BIOS mereka yang mengatur tetapan kelajuan jam dan bas depan (FSB) tidak dapat diakses, anda perlu mendekati kawalan tersebut melalui sistem operasi atau mengganti HP BIOS dengan versi OEM yang membolehkan anda menggunakan tetapan BIOSnya. Kaedah sebelumnya memerlukan lebih sedikit masa dan kepakaran. Walaupun semua perisian overclocking percuma di Internet berfungsi dengan cara yang sama, beberapa program tidak berfungsi dengan litar bersepadu Phase Lock Loop (PLL IC) tertentu yang mengatur tetapan jam CPU dan FSB. Perhatikan nombor pengeluar dan model cip penjana jam PLL IC pada motherboard HP anda; dalam kebanyakan kes anda menjumpai cip ini di sebelah atau berhampiran ruang RAM di papan induk.

2

Muat turun dan pasang perisian ujian tekanan. Setelah menyelesaikan modifikasi kelajuan jam CPU anda, anda perlu menguji kestabilan pengubahsuaian anda.

3

Buka perisian overclocking yang anda pilih dan tingkatkan kecepatan jam CPU anda secara perlahan dalam kenaikan 3 hingga 5 peratus sehingga anda telah meningkatkan kelajuan tidak lebih dari 20 persen. Ini adalah had atas yang diterima umum tanpa membuat pengubahsuaian perkakasan.

4

Uji tekanan tetapan CPU baru selama 12 hingga 24 jam menggunakan perisian ujian tekanan yang anda muat turun dalam Langkah 2.