Cara Menyahpaut Dua Hamparan Excel

Apabila anda menyambungkan data dari satu spreadsheet Excel ke sel di sel yang lain, kedua-dua helaian itu dihubungkan secara kekal. Perubahan masa depan yang dibuat pada data pada satu helaian secara automatik akan mengkonfigurasi ulang pengiraan yang dipaparkan pada lembaran yang lain. Walaupun fungsi ini dirancang untuk menjadikan pengurusan data lebih cekap, pengubahsuaian di masa depan mungkin menjadikannya mustahak untuk memutuskan pautan ini.

Mendedahkan Formula

Sekiranya helaian itu adalah bahagian dari buku kerja yang sama dan anda mengetahui bagaimana data dihubungkan di antara mereka, anda boleh memilih untuk mendedahkan formula anda untuk diedit. Mulakan dengan memilih "Formula", kemudian klik "Formula Auditing" dan pilih "Show Formula." Hamparan anda akan memaparkan formula dan bukannya jumlah yang dikira; imbas formula merujuk helaian yang tidak diperlukan dan keluarkan.

Alat "Edit Pautan"

Fungsi penyunting pautan menawarkan cara lain yang berkesan untuk memutuskan pautan - terutamanya ketika bekerja dengan helaian dari buku kerja yang berasingan. Mulailah dengan mengklik butang "Edit Pautan" di bahagian atas, yang memaparkan senarai kandungan anda yang dipautkan. Pilih helaian yang ingin anda putuskan dan klik "Putus Pautan." Melakukannya akan mengubah semua formula ke nilai numerik yang dikira, jadi mungkin ada baiknya menyimpan sandaran - dengan pautan yang utuh - sekiranya berlaku.