Idea Promosi Bakeri

Kedai roti tidak hanya bergantung pada aroma manis dari kedai mereka untuk menggoda pelanggan; mereka harus membuat rancangan promosi yang menarik dan mengekalkan pelanggan. Dari menggunakan kaedah dalam talian, seperti menghantar e-mel kepada pelanggan tentang perisa baru dan acara kedai, hingga menawarkan sampel kepada calon pelanggan, kedai roti mencuba pelbagai cara untuk mempromosikan barang dan perkhidmatan yang mereka tawarkan kepada penduduk dan perniagaan dalam komuniti yang mereka layani dan di luarnya.

Barangan dan Perkhidmatan Diskaun

Potongan harga adalah salah satu cara tradisional kedai roti mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka. Bergantung pada matlamat perniagaan anda, potongan dapat dilakukan dengan beberapa cara. Anda boleh mengadakan promosi mingguan yang membolehkan pelanggan membeli satu barang yang dibakar dan mendapatkannya secara percuma, atau anda boleh menawarkan peratusan potongan pada hari-hari tertentu untuk warga tua, pelajar kolej, ibu bapa, pekerja perkhidmatan atau anak-anak. Untuk promosi yang berterusan, buat kad kesetiaan pelanggan sehingga pelanggan dapat mengumpulkan setem untuk setiap lawatan ke kedai roti anda apabila mereka menghabiskan sejumlah wang. Sebagai contoh, setiap kali pelanggan membelanjakan $ 5, dia menerima setem kek cawan; setelah menerima setem kesepuluh, dia menerima barang bakar percuma $ 5. Anda juga boleh menghubungkan promosi ini dengan daftar masuk pelanggan melalui program media sosial seperti Facebook "Places" atau FourSquare,memberikan penghargaan kepada pelanggan setiap kali mereka menggunakan aplikasi ini untuk kedai roti anda.

Sesi Baking Pasangan

Pasangan sering mencari malam kencan yang tidak termasuk makan malam dan filem biasa. Jadikan kedai roti anda sebagai pilihan yang jelas dalam carian mereka. Buat sesi membakar pasangan yang memberikan pengalaman kencan baru kepada para peserta yang membolehkan mereka bekerjasama untuk mencipta makanan manis. Jemput pasangan untuk datang ke kedai roti anda untuk percutian seperti Hari Valentine, atau tawarkan sesi ulang tahun khas untuk satu pasangan. Sebelum sesi berlangsung, dapatkan resipi pencuci mulut yang ringkas tetapi lazat yang boleh anda ajar untuk membuat pasangan di rumah. Pasangkan pencuci mulut dengan wain yang sesuai, untuk sentuhan tambahan.

Taja Acara

Acara komuniti dan profesional tempatan memberi peluang kepada perniagaan untuk menyumbang kepada tujuan semasa berhubung dengan anggota komuniti melalui tajaan acara. Sebelum anda memutuskan untuk menaja acara, baik melalui sumbangan kewangan atau dengan sumbangan dalam bentuk, pastikan acara tersebut sesuai dengan budaya, tujuan dan nilai perniagaan anda. Menaja acara dengan membeli ruang iklan di laman web acara atau dalam penerbitan cetak acara, atau mengatur untuk menyediakan pencuci mulut untuk acara tersebut. Sekiranya anda menyediakan pencuci mulut, tanyakan apakah mungkin menjadi penaja pencuci mulut eksklusif, yang memastikan bahawa tidak ada barang roti lain yang disajikan semasa acara tersebut. Paparkan papan tanda kedai roti anda di mana yang sesuai, dan hadir di acara yang anda taja, bersama kakitangan yang berpakaian seragam, untuk bertemu dan memberi salam kepada para hadirin.Bekerja dengan penulis untuk membantu anda membuat siaran pers yang menyoroti penyertaan anda dalam acara tersebut, tambahkan siaran itu ke bahagian "Akhbar" atau "Media" di laman web anda dan gunakan laman pengedaran siaran akhbar untuk menyebarkan berita anda dengan lebih lanjut.

Peraduan Cupcakes

Kedai roti yang terletak berhampiran perniagaan lain mempunyai kelebihan menawarkan promosi khas yang menyasarkan pekerja pejabat dan pekerja lain yang berdekatan. Benarkan pekerja tempatan memasuki pertandingan bulanan untuk memenangi barang bakar untuk pejabat mereka. Anda boleh mengemukakan soalan trivia bulanan - berkaitan dengan penaik, barang dan perkhidmatan anda, komuniti di mana perniagaan anda berada atau budaya pop. Sebagai pilihan, anda boleh mengelakkan perkara remeh dan meminta pelanggan menambahkan kad perniagaan mereka ke fishbowl atau kotak yang terletak di kaunter kedai roti anda. Dapatkan pemenang setiap bulan, dan umumkan di kedai roti, juga melalui laman berita tempatan dan blog yang merangkumi topik mengenai makanan dan restoran. Kirimkan bekalan roti bakar ke pejabat pemenang, bersama dengan sekumpulan kad perniagaan syarikat anda, brosur dan sijil berbingkai untuk meraikan pejabat yang menang.