Apakah Perbezaan Antara Seri LLC & LLC Terhad?

Perniagaan dan syarikat mesti menentukan jenis penggabungan dan pemberian cukai, dan setiap struktur mempunyai kelebihan dan kekurangan yang berbeza bagi syarikat tersebut. Perniagaan mesti menilai dengan teliti bagaimana pemfailan rasmi mempengaruhi keputusan perniagaan dan tanggungjawab undang-undang. Memasukkan syarikat di bawah undang-undang liabiliti terhad persekutuan dan negeri bermaksud potensi perlindungan terhadap tuntutan undang-undang untuk kerosakan. Penganjur korporat harus berunding dengan profesional perniagaan dan cukai sebelum melakukan pengajuan undang-undang kerana kemungkinan kesan terhadap cukai dan tanggungjawab profesional dan peribadi.

Pemegangan Perniagaan

Organisasi perniagaan mempunyai pelbagai pilihan untuk mengatur di bawah struktur cukai persekutuan dan negeri, termasuk hak milik tunggal, organisasi bukan untung, syarikat korporat, syarikat S dan syarikat liabiliti terhad profesional dan perkongsian. Organisasi alternatif juga merangkumi perkongsian dan syarikat liabiliti terhad standard, atau LLC. Jenis organisasi undang-undang mempengaruhi kaedah mengemukakan cukai perniagaan negeri dan persekutuan. Struktur ini juga menentukan kaedah yang digunakan dalam mengambil potongan cukai syarikat dan pemilihan borang rasmi untuk memfailkan cukai tahunan.

LLC

Perniagaan yang dianjurkan sebagai syarikat berhad terhad biasanya mendaftar dengan pejabat setiausaha negara. Peraturan untuk aplikasi berbeza-beza di setiap negeri tetapi biasanya termasuk nama perniagaan yang unik dan artikel pengarsipan organisasi untuk perniagaan anda. Sebilangan besar negeri juga memerlukan pembayaran yuran pemfailan, pengenalan ejen berdaftar dan mengemukakan lesen dan izin perniagaan baru. Beberapa negeri juga memerlukan pengumuman pembentukan LLC dengan menerbitkan pernyataan rasmi di sebuah akhbar tempatan selama beberapa hari.

Seri LLC

Syarikat liabiliti terhad siri mengatur beberapa perniagaan di bawah satu kumpulan perniagaan am, dengan setiap LLC dalam kumpulan tersebut beroperasi sebagai perniagaan bebas. Beberapa negeri, termasuk California, tidak membenarkan penganjuran syarikat liabiliti terhad, tetapi negeri ini masih mengiktiraf siri LLC yang disusun dan didaftarkan di negeri lain yang menyetujui jenis syarikat perniagaan. Pada tahun 2011, Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri mewajibkan setiap LLC mengadakan siri untuk memfailkan cukai persekutuan sebagai syarikat yang berasingan, dan banyak negeri, termasuk California, mengikuti syarat cukai persekutuan dalam mengumpulkan cukai negeri atas keuntungan syarikat.

Terhad LLC

Hanya satu negeri, Nevada, yang mengiktiraf syarikat berhad yang terhad pada tahun 2011. Undang-undang Nevada membenarkan penciptaan LLC yang disekat, mengamanatkan peraturan khusus untuk mendaftarkan syarikat di bawah undang-undang negeri dan mengeluarkan peraturan untuk mendaftarkan penjualan saham awam syarikat dan peraturan yang menggariskan kuasa suara pelbagai pemegang saham LLC. Undang-undang ini juga menggariskan penilaian dan pengedaran saham korporat LLC yang terhad. Bahagian undang-undang yang paling penting membolehkan syarikat menilai semula nilai LLC berdasarkan formula yang digariskan dalam undang-undang. Formula ini merangkumi pilihan untuk mengurangkan nilai syarikat berdasarkan formula nilai pasaran baru yang mengurangkan potongan nilai firma. LLC yang terhad kemudian mempunyai nilai yang lebih rendah, dengan liabiliti cukai persekutuan dan negeri cukai yang lebih rendah.