Cara Membatalkan Temu Bual dengan Sopan

Batalkan wawancara sebagai langkah terakhir, kerana pembatalan boleh menyebabkan calon pekerjaan terkemuka dengan kesan buruk terhadap syarikat anda. Walau bagaimanapun, ingat bahawa pembatalan yang paling tidak sopan tidak memberikan maklumat mengenai mengapa wawancara dibatalkan atau jika pemohon masih dapat mencari kedudukan di syarikat itu.

Pemohon yang berkelayakan

Batalkan wawancara dengan cara yang memberitahu calon bahawa kelayakannya tidak ada kaitan dengan pembatalan. Sebagai contoh, beritahu calon anda bahawa dia akan terus mengingatnya jika ada jawatan lain yang sesuai dengan kelayakannya. Pendekatan ini berguna apabila jawatan yang diiklankan tidak lagi relevan dan tidak akan diisi tetapi anda fikir pemohon mungkin sesuai untuk syarikat anda di masa hadapan.

Jawatan Diisi

Elakkan memberikan maklumat mengenai mengapa anda membatalkan wawancara jika orang lain akan mengisi jawatan tersebut. Sebagai contoh, anda tidak perlu mendedahkan bahawa orang yang dipilih untuk pekerjaan itu mempunyai kelayakan yang lebih baik. Dalam kes seperti itu, beritahu pemohon bahawa wawancara dibatalkan kerana kedudukannya telah diisi. Beri pemohon pemberitahuan terlebih dahulu mengenai pembatalan yang mungkin. Sama tidak sopan bagi majikan untuk membatalkan wawancara pada saat-saat akhir seperti halnya bagi pemohon untuk melakukannya.

Keadaan yang tidak dijangka

Galakkan pemohon untuk menghubungi anda kemudian jika anda mempunyai calon pekerjaan yang baik tetapi terpaksa membatalkan temu ramah kerana keadaan yang tidak dijangka. Penggabungan syarikat, sekatan belanjawan baru atau pembatalan kontrak korporat semuanya boleh menjadikan pengambilan pekerja tidak dapat dilaksanakan. Membatalkan wawancara dengan calon yang sopan mungkin akan menguntungkan anda apabila mengambil calon lagi jika beberapa calon masih ada. Anda tidak perlu mulai dari awal untuk mencari pemohon yang berkelayakan sekiranya mereka merasakan anda mengendalikan temu ramah yang dibatalkan secara profesional.

Pengambilan Kolej

Ikuti protokol kolej sekiranya anda merekrut pekerja di kampus kolej. Sebagai contoh, University of Virginia menghendaki perekrut syarikat yang membatalkan wawancara untuk menghubungi pelajar dan menjelaskan kedudukan mereka dengan syarikat itu. Dalam kes sedemikian, berikan pelajar maklumat yang membina mengenai resume mereka, kursus pengajian atau cara untuk mendapatkan pengalaman kerja. Pertimbangkan bahawa kesalahan pengambilan pekerja kolej boleh menyebabkan kolej mengecualikan anda dari pameran pekerjaan dan acara pengambilan kampus lain.