Cara Membina Pengikut di Facebook

Menurut laman statistik Facebook, syarikat rangkaian sosial itu mempunyai lebih dari 800 juta pengguna. Ini bermaksud bahawa satu daripada setiap sembilan orang di bumi ini mempunyai akaun Facebook. Cukup untuk dikatakan, ini menjadikan Facebook sebagai alat promosi yang sangat kuat. Walau bagaimanapun, terdapat banyak syarikat dan artis di Facebook yang berusaha untuk mempromosikan diri mereka. Untuk menonjol dan membina Facebook anda dengan berkesan, anda mesti mempelajari beberapa asas mengenai pemasaran melalui media sosial.

1

Gunakan platform lain yang sudah anda tetapkan sebagai titik tolak untuk halaman Facebook anda. Letakkan widget di laman utama laman web anda yang membolehkan orang "Suka" anda di Facebook. Sambungkan halaman Facebook anda ke akaun Twitter anda jika anda sudah mempunyai banyak pengikut melalui media tersebut.

2

Buat kemas kini status yang relevan dan menarik. Ingat pasaran sasaran anda semasa mengemas kini status anda. Sebagai contoh, jika anda memiliki kedai papan selaju, gunakan bahasa dan slang skateboarder sambil menyiarkan foto atau video aksi yang melampau.

3

Komen mengenai status, gambar dan video rakan anda. Setiap komen yang anda buat meletakkan nama anda di halaman rakan anda, sehingga rakan mereka dapat melihatnya. Ini juga menunjukkan bahawa anda terlibat dengan mereka, dan anda bukan sekadar berusaha menjual sesuatu.

4

Minta rakan rapat dan pengikut setia anda untuk berkongsi catatan yang berkaitan dengan rakan mereka. Terdapat butang "Kongsi" yang disambungkan ke setiap siaran di Suapan Berita Facebook. Dengan satu klik butang, rakan anda dapat menghantar semula catatan anda ke semua rakan mereka, memperluas pengenalan jenama anda.

5

Tandakan halaman popular dalam catatan anda Ini akan menyebabkan siaran muncul di Dinding halaman, yang akan menyebabkan semua peminat halaman itu dapat melihat siaran anda. Walau bagaimanapun, penting untuk menggunakan kaedah ini dengan tulen. Sekiranya anda menggunakannya secara berlebihan, atau membuat tag yang tidak relevan, ia menjadi mengecewakan dan nampaknya palsu kepada pengguna.

6

Buat hadiah undian untuk peminat yang "Suka" halaman anda. "Suka" penting di Facebook kerana menunjukkan bahawa anda mempunyai pangkalan peminat yang besar, dan itu akan muncul di dinding peminat anda, yang memberi anda pendedahan utama. Dengan menawarkan hadiah, anda mungkin mendapat banyak orang yang bersedia "Suka" halaman anda, yang mungkin tidak akan melakukannya.

7

Beli iklan Facebook. Iklan Facebook agak murah, dan sangat spesifik untuk menyasarkan pasaran yang sesuai. Ingat audiens sasaran anda ketika membuat iklan, dan gunakan kata kunci yang relevan dengan syarikat atau produk anda.