Apa Yang Anda Lakukan Semasa Rakan Sekerja Curang Menjual?

Sekiranya rakan sekerja memasak angka penjualannya, dia bukan sahaja menipu syarikat tempat anda bekerja tetapi menjadikan hidup lebih sukar bagi anda dan rakan anda yang lain. Apabila tuan rumah anda melihat rakan sekerja anda yang tidak jujur ​​mengatasi pasukan lain, dia dapat mengubah sasaran yang harus dicapai oleh semua orang. Anda harus memberi peluang kepada rakan sekerja anda untuk memperbetulkan cara sebelum melaporkannya kepada atasan anda.

Kumpulkan Bukti

Sebelum anda mula melemparkan tuduhan, penting untuk anda yakin bahawa rakan sekerja anda benar-benar menipu. Sekiranya anda mempunyai kecurigaan tetapi tidak pasti, perhatikan tingkah laku pekerja rakan sekerja anda selama beberapa hari bekerja atau selama yang diperlukan untuk memuaskan diri anda bahawa kecurigaan anda betul. Anda tidak perlu mendapat bukti kukuh bahawa rakan anda tidak jujur ​​pada tahap ini; anda hanya perlu melihat cukup untuk yakin bahawa kecurigaan anda betul.

Mempunyai Perkataan Tenang

Ketepikan rakan sekerja anda dan katakan kepadanya bahawa anda menyedari apa yang dia lakukan. Nyatakan dengan jelas bahawa anda merasakan tingkah laku jenis ini tidak jujur ​​tetapi yang lebih penting, bahawa anda tidak adil terhadap anda dan rakannya yang lain. Tunjukkan bahawa dia menerima ganjaran yang tidak berhak dengannya sambil memutarbelitkan matlamat yang diminta oleh pasukan anda.

Libatkan Rakan Sekerja Lain

Sekiranya rakan sekerja anda terus menyalahtafsirkan rekod penjualannya, bagikan apa yang anda tahu dengan rakan sekerja yang dipercayai. Pertimbangkan untuk mengadakan campur tangan secara berkumpulan dalam usaha untuk meyakinkan rakan sekerja Anda yang tidak berhati-hati untuk menghentikan tingkah laku penipuannya dan jelaskan bahawa anda akan dipaksa untuk melaporkannya kepada atasan anda jika dia gagal melakukannya. Sekiranya dia menyedari bahawa lebih banyak rakan sekerjanya tahu tentang tingkah lakunya dan menganggapnya tidak dapat diterima, itu mungkin memujuknya untuk memperbaiki jalannya.

Hubungi Pengurus Talian Anda

Beritahu pengurus lini anda mengenai ketidakjujuran rakan sekerja anda jika dia enggan berhenti menyalahtafsirkan rekod penjualannya walaupun anda berusaha sehingga kini. Jelaskan bahawa anda dan ahli pasukan anda mengetahui masalahnya. Anda akan memberinya banyak peluang untuk berhenti dari tindakannya dan tidak akan ada pilihan lain kecuali membiarkan keadaan di tangan atasan terdekat anda. Sekiranya anda merasakan bahawa pengurus anda tidak menangani situasi dengan secukupnya, pertimbangkan untuk menghantar surat tanpa nama yang menggariskan apa yang anda ketahui kepada pegawai pematuhan syarikat anda atau anggota pasukan pengurusan kanan.