Contoh Program Latihan & Mentor

Latihan pekerja biasanya diubahsuai agar sesuai dengan kedudukan, industri, tugas pekerjaan dan rancangan kerjaya pekerja. Pelbagai bentuk latihan lebih sesuai untuk pekerjaan tertentu. Sebagai contoh, anda boleh memilih program magang untuk perdagangan dan bimbingan yang mahir dan onboard untuk pekerjaan profesional. Pilihan seperti pembayang kerja dapat menyokong perkembangan pekerja yang berterusan dalam jangka masa yang panjang.

Paparan Gambar Besar Melalui Onboarding

Onboarding adalah contoh latihan untuk pekerja peringkat pengurusan yang baru diambil. Latihan ini boleh berlangsung selama beberapa minggu dan terdiri daripada interaksi dengan pelbagai jabatan dan rakan sekerja. Ini meningkatkan penghargaan pengurus baru untuk fungsi jabatan, hubungan antara jabatan dan tanggungjawab rakannya.

Program onboarding khas untuk pengurus sumber manusia, misalnya, bermula dengan mempelajari fungsi jabatan yang diupahnya untuk dikelola - berkenalan dengan staf sumber daya manusia dan fungsi jabatan SDM. Semasa onboarding pengurus HR, ada baiknya jika seorang kakitangan dapat memimpin sementara pengurus HR menyelesaikan onboardingnya dengan jabatan organisasi yang lain.

Bentuk latihan ini sangat berharga bagi pengurus sumber manusia kerana mereka belajar secara langsung mengenai cabaran tenaga kerja, model kepegawaian dan hubungan pegawai-penyelia dalam jabatan yang dilayan oleh jabatan HR.

Latihan dan Perantisan di Tempat Kerja

Apabila pekerja berpengalaman mengajar pekerja yang kurang berpengalaman bagaimana menjalankan fungsi pekerjaan, ia dipanggil latihan di tempat kerja atau magang. Ini biasanya latihan berasaskan kemahiran yang melibatkan proses atau prosedur pembelajaran untuk jawatan teknikal atau pekerjaan yang memerlukan pengetahuan dan kepakaran dalam perdagangan, seperti bangunan, pembinaan atau tata rias.

Contoh latihan perantisan adalah ketika pekerja belajar di bawah bimbingan juruelektrik utama. Dia ditugaskan untuk belajar dengan memerhatikan juruelektrik utama menjalankan tugas dan juga arahan di kelas. Semasa peringkat awal magang, juruelektrik masa depan dapat melakukan tugas-tugas sederhana seperti menggerudi dan meletakkan alat. Setelah menyelesaikan magang, dia menjadi orang perjalanan - juruelektrik dengan tahap pengetahuan dan kemahiran yang diperlukan untuk kebanyakan kerja elektrik. Orang perjalanan boleh menjadi juruelektrik utama dengan pengalaman dan latihan lanjutan.

Bayangan Kerja

Salah satu bentuk pembayang kerja melibatkan dua pekerja berpengalaman yang serupa dengan minat dalam bidang kepakaran fungsi masing-masing. Contoh pasangan bayangan pekerjaan mungkin terdiri daripada dua pakar sumber manusia dalam bidang yang berasingan: seorang pakar dalam pampasan dan faedah, dan yang lain seorang pakar dalam hubungan pekerja. Kedua-dua pekerja mempunyai pengalaman selama lima tahun dalam bidang masing-masing; namun, mereka berminat untuk memperluas luas pengetahuan sumber daya manusia mereka dengan mempelajari lebih lanjut mengenai disiplin sumber manusia yang lain.

Pengalaman bayangan pekerjaan memudahkan arahan dua hala, yang bermaksud pakar hubungan pekerja membayangi pakar pampasan dan faedah selama seminggu. Pakar pampasan dan faedah kemudian membayangi pakar hubungan pekerja selama seminggu. Ini berterusan sehingga setiap pakar merasakan dia mempunyai pemahaman dan pemahaman yang baik mengenai bidang kepakaran orang lain.

Mentoring untuk Aspirasi Bakat

Gandingan antara eksekutif yang berjaya dan profesional yang bercita-cita tinggi disebut hubungan mentor-mentee. Ini bukan hubungan formal, dan boleh menjadi pengaturan yang santai. Dalam beberapa keadaan, hubungan mentor-mentee secara semula jadi berlaku antara dua orang dan dapat bertahan lama, terutamanya apabila terdapat hubungan yang saling menguntungkan antara mentor dan mentee atau ketika mentee mempunyai rasa kagum terhadap mentornya.

Contoh hubungan mentor-mentee adalah antara pasangan kanan firma guaman dan rakan sekerja muda. Sepanjang hubungan, pengacara muda mempelajari nuansa amalan firma guaman dan bagaimana menjadi lebih berkesan di ruang pengadilan. Jenis pasangan mentor-mentee ini dapat bertahan selama bertahun-tahun selama sepanjang masa pengacara muda di landasan perkongsian.