Garis Panduan Kedai Konsainan

Kedai konsainan adalah bagus untuk pengumpul barang antik dan pengguna pakaian dan perabot vintaj, tetapi pemilik barang boleh menjual apa sahaja dari elektronik ke kereta hingga alat muzik. Sebelum anda membuka pintu, penting untuk mengumpulkan barang dagangan yang berkualiti, membuat kontrak penjual terperinci, dan memahami perbezaan antara cara kedai barang berjimat cermat dan kedai konsinyasi dijalankan.

ciri-ciri

Kedai konsinyasi adalah perniagaan penjualan semula yang menjual barang baru atau terpakai kepada pelanggan. Pemilik kedai menjual barang-barang milik penjual. Apabila pelanggan membeli barang, pemilik kedai dan penjual asal menerima peratusan keuntungan. Kontrak antara pemilik dan penjual biasanya menyatakan bahawa jika barang tidak dijual setelah jangka waktu tertentu, barang tersebut akan dikembalikan kepada penjual dan tidak akan dipamerkan di kedai. Manfaat ini adalah bahawa pemilik kedai tidak membayar apa-apa untuk barang tersebut sehingga dijual.

Jenis-Jenis

Jenis kedai konsainan adalah pelbagai. Beberapa kedai hanya menumpukan penjualan barang-barang tertentu, seperti pakaian, barang antik, elektronik atau karya seni. Yang lain menjual pelbagai jenis barang.

Kesalahpahaman

Kedai konsainan berbeza dari kedai barang bekas dan penjualan semula yang lain. Seorang pemilik kedai berjimat mengumpulkan sumbangan atau membeli barang untuk dijual semula dan mengambil semua keuntungan untuk barang yang dijual di kedainya. Pemilik kedai konsinyasi melakukan perkongsian dengan penjual; mereka memeriksa barang dagangan penjual dan bersetuju untuk memaparkannya di kedai mereka. Penjual, bukan pemilik kedai, memiliki barang tersebut sehingga dijual. Setelah barang dijual, pemilik kedai menyimpan peratusan keuntungan dan penjual memperoleh selebihnya. Sekiranya barang tidak laku, ia akan dikembalikan kepada penjual.

Pertimbangan

Pemilik kedai konsainan harus mengambil beberapa langkah dalam memulakan perniagaan mereka. Memusatkan perhatian pada item tertentu, seperti barang antik, dapat menarik pasar sasaran yang lebih jelas, yang dapat menarik lebih banyak pelanggan. Tentukan bagaimana anda dapat membezakan diri anda dari kedai konsainan tempatan yang lain dengan menawarkan pelbagai jenis inventori, harga yang lebih rendah atau pilihan yang lebih luas. Kumpulkan inventori berkualiti tinggi di kedai berjimat cermat, penjualan harta tanah atau dengan mengumpulkan derma. Lokasi adalah satu lagi pertimbangan penting. Cari lokasi untuk kedai anda yang mempunyai lalu lintas jalan dan kaki yang padat.

Pastikan anda membuat perjanjian pengiriman untuk setiap penjual yang anda bekerjasama. Ini harus merangkumi maklumat mengenai harga, berapa peratus keuntungan yang akan diambil oleh kedai, berapa lama barang akan dipamerkan di kedai anda sebelum dikembalikan, dan bagaimana dan kapan penjual akan dibayar untuk penjualan. Akhirnya, anda mesti melesenkan perniagaan anda sebelum dapat mula menjual. Kunjungi dewan bandar anda untuk mengumpulkan borang yang sesuai. Pastikan anda mengetahui undang-undang yang mengatur kedai konsinyasi di daerah Anda, kerana undang-undang ini berbeza-beza berdasarkan lokasi.

Wawasan Ahli

Kedai konsainan terbaik mempunyai atmosfera yang menarik dan pemahaman yang kuat tentang bagaimana menjana keuntungan bagi pemilik dan penjual kedai. Menurut Entrepreneur.com, "Kunci untuk toko barang yang berjaya adalah suasana yang bersih, segar dan bergaya, jadi anda memerlukan bakat untuk paparan dan penjualan barang ... harga barang anda dengan betul sehingga pembeli mendapat potongan harga yang mereka harapkan, dan anda dan pengguna anda mendapat keuntungan.