Konsep Minat Mudah & Minat Kompaun

Sama ada anda membayar faedah atau dibayar faedah, penting untuk memahami sepenuhnya bagaimana faedah tersebut dikira. Terdapat dua jenis minat asas: sederhana dan kompaun. Cara setiap jenis dikira akan memberi kesan kepada jumlah keseluruhan pembayaran. Fahami kedua-dua jenis faedah tersebut sehingga anda akan mengetahui bagaimana ia mempengaruhi pembayaran faedah yang anda buat atau terima.

Minat Ringkas

Bunga sederhana adalah apabila faedah hanya dikenakan pada pokok - iaitu jumlah hutang atau pelaburan yang asal. Sebagai contoh, jika anda memasukkan wang ke dalam akaun bank yang hanya membayar faedah sederhana, ia hanya akan membayar faedah berdasarkan jumlah deposit asal. Ia tidak akan membayar faedah atas dana tambahan dalam akaun anda yang berasal dari pembayaran faedahnya.

Contoh Minat Ringkas

Anggaplah anda mendepositkan $ 5,000 ke dalam akaun yang membayar faedah sederhana 5 peratus setiap tahun, yang disimpan setiap tahun ke akaun anda. Selepas satu tahun, bank akan membayar anda 5 peratus daripada $ 5,000, jadi $ 250 akan ditambahkan ke akaun anda. Ini bermaksud bahawa akaun anda sekarang mempunyai $ 5,250 di dalamnya. Selepas satu tahun lagi, anda akan menerima pembayaran faedah sekali lagi - tetapi hanya pada prinsipal $ 5,000 asal, bukan $ 5,250 yang kini ada di akaun anda. Oleh itu, anda akan menerima $ 250 lagi, memberikan anda sejumlah $ 5,500 setelah dua tahun.

Faedah kompaun

Apabila faedah kompaun dikenakan, faedah dibayar pada prinsipal asal dan faedah yang diperoleh. Sekiranya anda membuat deposit ke dalam akaun bank yang membayar faedah terkumpul, anda akan menerima pembayaran faedah dari jumlah asal yang anda depositkan, serta pembayaran faedah tambahan. Ini membolehkan pelaburan anda berkembang lebih tinggi daripada jika anda dibayar dengan faedah sederhana.

Contoh Kepentingan Kompaun

Anggap sekali lagi bahawa anda mendeposit $ 5.000 ke akaun bank yang membayar faedah tahunan 5 peratus, yang dimasukkan ke akaun anda sekali setahun. Tetapi dalam kes ini, anggap bahawa faedah itu adalah bunga majmuk. Selepas satu tahun, akaun anda akan meningkat 5 peratus menjadi $ 5,250. Pada tahun kedua, anda akan dibayar faedah dari jumlah keseluruhan akaun anda, $ 5,250. Ini bermaksud bahawa anda akan menerima pembayaran sebanyak $ 262.50, memberikan anda sejumlah $ 5,512.50 setelah dua tahun.