Cara Mengisi Artikel Organisasi

Syarikat liabiliti terhad (LLC) menggabungkan perlindungan kewangan dan percukaian syarikat dengan kesederhanaan dan fleksibiliti hak milik tunggal atau perkongsian. LLC mendapat faedah daripada cukai lulus dan liabiliti terhad aset peribadi yang merupakan sebahagian daripada struktur syarikat, tetapi tidak diwajibkan secara sah untuk membentuk dewan pengarah atau mengadakan mesyuarat tahunan. Agar sebuah LLC diiktiraf secara sah, ia mesti mengemukakan dokumen yang disebut sebagai Artikel Organisasi. Dokumen ini merangkumi maklumat umum mengenai LLC dan anggotanya dan diproses melalui pejabat Setiausaha Negara di mana LLC berada.

1

Berikan nama dan alamat LLC. Nama perniagaan rasmi harus disertakan terlebih dahulu, dengan nama sekunder mana pun juga termasuk dalam tanda petik. Sebagai contoh, jika nama perniagaan rasmi adalah Smith, Dunlap, Yates dan Cooper, tetapi syarikat itu akan dikenali sebagai Smith & Associates, kemudian letakkan "Smith & Associates" dalam tanda petikan yang mengikuti nama rasmi. Nama itu juga harus mempunyai beberapa bentuk LLC di dalamnya, seperti "LLC," Ltd. "atau" Limited. "

2

Terangkan sifat perniagaan. Sebagai contoh, jika Smith & Associates adalah firma perunding yang mengkhususkan diri dalam teknologi maklumat, keterangannya mungkin menyatakan, "Smith dan Associates akan memberikan perkhidmatan perundingan teknologi maklumat kepada perniagaan kecil dan sederhana." Usahakan agar keterangan terbuka sehingga jika perniagaan memutuskan untuk menambahkan lebih banyak perkhidmatan kemudian, Artikel Organisasi tidak perlu dipinda.

3

Berikan nama dan maklumat hubungan untuk Ejen Berdaftar LLC. Ejen Berdaftar adalah anggota yang ditunjuk untuk menerima dokumen undang-undang bagi pihak LLC. Sebilangan besar LLC memilih ahli utama untuk menjadi Ejen Berdaftar, tetapi mana-mana pekerja perniagaan yang dipercayai boleh memegang jawatan tersebut.

4

Berikan nama dan gelaran semua ahli LLC. Anggota yang bukan rakan kongsi, tetapi memegang jawatan penting dalam LLC juga harus disertakan. Maklumat hubungan tidak diperlukan tetapi boleh disertakan juga.