Cara Menerima Kepelbagaian di Tempat Kerja

Perniagaan yang tulus dalam mempromosikan kepelbagaian di tempat kerja akan menggunakan kaedah merekrut, melatih dan mengembangkan staf yang melampaui keperluan perundangan. Komitmen ikhlas terhadap kepelbagaian dapat memberi manfaat. Pasukan kerja yang pelbagai mempromosikan inovasi dan kreativiti, dan mereka dapat membantu syarikat memperluas pangkalan pelanggannya, mengenali peluang pasaran yang unik dan mengelakkan kesilapan pemasaran.

Merekrut secara meluas

Strategi perekrutan yang berpelbagaian akan meningkatkan pendedahan pekerjaan dan peluang kerjaya organisasi dalam pelbagai komuniti, dan menggambarkan organisasi sebagai terbuka dan inklusif. Kirimkan peluang pekerjaan di laman web gaya hidup budaya dan alternatif yang berbeza, dan iklankannya dalam bahasa minoriti dan penerbitan yang disasarkan gay, lesbian, biseksual dan transeksual. Menghadiri pelbagai pameran kerjaya, termasuk yang memenuhi keperluan minoriti dan komuniti gaya hidup alternatif.

Latihan Kepelbagaian

Latihan kepelbagaian dapat meningkatkan kesadaran, menghilangkan mitos dan memastikan bahawa semua pekerja memiliki pemahaman yang tepat mengenai dasar organisasi dan menjalankan harapan, yang harus membatasi humor dan bahasa penghinaan yang tidak sesuai. Latihan yang betul juga penting untuk mewujudkan garis komunikasi dan tindakan yang jelas bagi pekerja yang merasakan hak mereka dilanggar. Banyak firma perunding menawarkan kursus latihan mengenai pelbagai topik kepelbagaian.

Kumpulan sokongan

Rangkaian sokongan pekerja dapat membantu mengekalkan persekitaran kerja yang positif bagi pekerja yang menghadapi cabaran unik di tempat kerja. Itu juga akan meningkatkan pengekalan pekerja. Seperti yang diketengahkan oleh Media Corp's 2010 "Best Diversity Employers Competition", banyak organisasi besar, termasuk Boeing, Ernst and Young, HSBC, Proctor and Gamble, University of Toronto dan University of British Columbia, melaburkan sumber daya yang besar untuk mengembangkan "safe" "atau" ruang positif "untuk etnik minoriti, pekerja gay, lesbian, biseksual dan transeksual, serta pekerja kurang upaya.

Sebagai contoh, di University of British Columbia, pekerja secara sukarela menerima latihan mendalam mengenai masalah komuniti homoseksual dan transeksual sehingga mereka dapat dikenali sebagai orang yang bersedia untuk mendengar dan menasihati individu yang menghadapi cabaran unik di pejabat atau bilik darjah. Organisasi lain membuat kumpulan sokongan pekerja yang bertemu secara berkala untuk membincangkan cabaran kerja secara terbuka dan konstruktif.

Pembimbing

Menetapkan program bimbingan yang memasangkan pekerja baru dari pelbagai latar belakang dengan pengurus kanan untuk mempelajari kemahiran baru, mengumpulkan nasihat kerjaya dan membina hubungan profesional. Kegiatan ini dapat membuat pekerja baru merasa diterima dan disokong, dan memotivasi mereka untuk tampil dengan kemampuan tertinggi. Peluang kemajuan kerjaya boleh menjadi perhatian bagi wakil-wakil minoriti yang dapat dilihat dan komuniti gaya hidup alternatif, jadi penting agar mereka memperoleh visi kemajuan yang jelas, dengan tujuan dan harapan yang ditentukan, serta panutan positif yang akan memberi inspirasi kepada mereka untuk bertemu dan mengatasi cabaran.