Cara Zip Fail pada Macbook

Mengzip fail membuat arkib terkompresi dari satu atau beberapa fail, biasanya menghasilkan ukuran fail yang lebih kecil. Gunakan fail zip di pejabat untuk berkongsi lebih banyak fail dengan rakan sekerja melalui e-mel atau dengan pelanggan di laman web anda dengan lebih cekap. Anda mungkin juga dapat menjimatkan ruang cakera di komputer anda dengan fail zip. MacBook anda boleh membuat dan mengekstrak fail ZIP tanpa perisian pihak ketiga.

1

Klik ikon "Finder" di dok dan arahkan ke lokasi fail. Anda juga boleh memasukkan istilah ke dalam kotak carian di tetingkap untuk mencari fail mengikut nama atau jenisnya.

2

Klik satu fail atau tahan kekunci "Perintah" dan klik beberapa fail.

3

Klik kanan fail atau fail yang dipilih dan pilih pilihan yang bertuliskan "Compress" untuk membuat fail zip di lokasi fail asal. Fail yang dimampatkan mempunyai sambungan .zip. Namanya sama dengan file yang dipilih, atau file tersebut diberi label arkib jika berisi banyak file.

4

Klik kanan fail ZIP dan pilih "Dapatkan Maklumat" untuk menukar namanya, jika perlu. Klik segitiga di sebelah "Nama & Sambungan" dan taipkan nama baru, meninggalkan pelanjutan ".zip" di hujung nama. Tekan "Enter" untuk menggunakan nama baru.