Kepentingan Kajian Kepuasan Pelanggan

Tinjauan kepuasan pelanggan digunakan oleh pemilik perniagaan kecil untuk mengukur bagaimana syarikat dapat dilihat oleh pelanggan yang mereka layani. Mengatur tinjauan adalah langkah pertama dalam menilai reaksi pelanggan terhadap produk atau perkhidmatan anda. Mengikuti dengan melakukan penambahbaikan yang diperlukan dapat membantu memastikan pertumbuhan dan kejayaan masa depan anda. Anda boleh membuat tinjauan di laman web anda, menyewa syarikat tinjauan atau memberikan kuesioner kepada pelanggan anda untuk dikembalikan secara langsung atau secara elektronik. Sama ada anda menawarkan ganjaran, seperti kupon untuk produk percuma, atau pelanggan melengkapkan tinjauan anda tanpa meminta, bersiaplah untuk menemui maklumat yang memerlukan apa-apa dari sekejap kebijakan syarikat hingga perubahan sepenuhnya dalam paradigma operasi anda.

Tingkatkan Strategi yang Berjaya

Tinjauan kepuasan pelanggan mengemukakan soalan mengenai pelbagai bidang, termasuk layanan pelanggan, pengetahuan atau pertolongan pekerja serta dasar dan prosedur perniagaan anda. Bertanya mengenai pengembalian baru-baru ini mungkin memberitahu anda bahawa pelanggan berpuas hati dengan polisi anda dan akan membeli dari anda lagi kerana anda membuat sandaran produk anda. Hasilnya, tentukan kebijakan pengembalian anda di laman web dan iklan anda. Selain itu, bertanya kepada pelanggan bagaimana mereka mendengar mengenai syarikat anda dapat mendedahkan apakah strategi pemasaran anda berjalan seperti yang anda ramalkan. Sekiranya anda mensasarkan ibu-ibu pertengahan usia, anda mungkin mendapati bahawa anda menarik mereka dan demografi yang lebih muda. Menambah kempen pemasaran untuk memasukkan kedua-dua kumpulan umur dapat mengakibatkan peningkatan dalam perniagaan.

Ketahui Mana Perlu Meningkatkan

Beberapa pemilik perniagaan mungkin menggunakan tinjauan kepuasan pelanggan setelah mereka mengalami penurunan jumlah penjualan. Mungkin sudah terlambat untuk menarik kembali pelanggan setelah mereka pergi, jadi kaji pelanggan anda apabila perniagaannya bagus. Tanyakan bagaimana harga anda dibandingkan dengan pesaing anda. Sekiranya anda mendapat sambutan yang luar biasa bahawa syarikat anda lebih mahal, anda berpeluang untuk menyesuaikan harga atau kaedah pembuatan untuk menjadi kompetitif. Sekiranya anda mengenakan bayaran lebih banyak kerana anda mempunyai produk yang unggul, tambahkan perincian itu dalam kempen iklan anda. Tinjauan mendapati pelbagai bidang yang tidak memuaskan, seperti pekerja kasar, penghantaran lewat dan laman web yang sukar dilayari. Membuat perubahan sebelum reputasi anda dicemari dapat mengurangkan kesan negatif terhadap syarikat anda.

Gemburkan Idea Baru

Terima maklumat mengenai keperluan masa depan pelanggan anda dan arahan untuk membawa syarikat anda dengan produk atau perkhidmatan yang anda berikan. Tambahkan senarai item yang dicadangkan ke tinjauan anda untuk mengetahui apa yang paling diinginkan oleh pelanggan dari syarikat anda. Contohnya, jika anda mempertimbangkan untuk menawarkan produk baru atau meningkatkan ciri rangkaian yang ada, berikan beberapa pilihan kepada pelanggan anda dan tanyakan mana yang kemungkinan besar akan mereka beli. Sebagai alternatif, jika tinjauan anda membenarkan komen tulis, soalan anda boleh terbuka untuk membolehkan pelanggan memasukkan semua jenis produk atau perkhidmatan berkaitan yang menjadi keutamaan kepada mereka. Menawarkan item baru yang ditunjukkan oleh tinjauan anda mungkin lebih berjaya daripada berusaha meramalkan keperluan pelanggan anda.

Kumpulkan Data Produk atau Perkhidmatan

Anda mungkin tidak mengetahui ketidakpuasan pelanggan terhadap produk atau perkhidmatan anda sehingga anda membacanya di laman web ulasan perniagaan. Jumlah pulangan yang tinggi dapat menunjukkan kualiti yang buruk, tetapi jika pelanggan tidak menyatakan mengapa mereka tidak menginginkan barang tersebut, anda mungkin tidak tahu bahawa anda kehilangan penjualan kerana perincian negatif yang disebarkan mengenai produk anda. Bahagian tinjauan perkhidmatan pelanggan anda harus dikhaskan untuk tahap kepuasan terhadap produk atau perkhidmatan anda. Selain bertanya tentang kualiti, sertakan pertanyaan tentang bagaimana anda dapat meningkatkan. Sekiranya anda dan kakitangan anda menawarkan perkhidmatan, tanyakan apakah penyelesaian tepat pada waktunya, awal atau lambat. Meningkatkan bidang ini mungkin memerlukan anda mengubah proses perniagaan atau jenis maklumat yang anda tawarkan mengenai jangka masa atau tarikh akhir sekiranya anda mendapati pelanggan kecewa dengan kelewatan.

Pengekalan pelanggan

Sekiranya pelanggan anda tahu bahawa anda cukup peduli untuk bertanya apa yang mereka suka dan tidak suka mengenai syarikat anda, anda mungkin mempunyai kadar perniagaan berulang yang tinggi. Memperhatikan komen mereka memberitahu mereka bahawa itu lebih daripada sekadar aliran pendapatan kepada anda. Sebagai tambahan, jika anda menerima aduan yang dipercayai dari pelanggan yang diketahui, hubungi mereka untuk meminta maaf, tawarkan balasan dan jelaskan perubahan yang berlaku. Anda mungkin dapat memperoleh kembali perniagaan mereka - kerana anda mengetahui tentang keadaan melalui tinjauan pelanggan anda.