Apa Maknanya Kenaikan Kos Buruh Unit?

Kos tenaga kerja unit mengukur harga tenaga kerja untuk satu unit output, seperti satu produk. Walaupun perniagaan kecil dapat mengira kos buruh unit khusus untuk perniagaannya, Biro Statistik Tenaga Kerja AS mengira kos buruh unit di peringkat nasional. Secara amnya, kenaikan kos buruh unit bermaksud produktiviti yang lebih rendah.

Kos Buruh Unit Perniagaan Kecil Anda

Kos buruh unit perniagaan kecil anda sama dengan jumlah gaji dan faedah pekerja yang anda bayar dalam satu tempoh dibahagi dengan jumlah unit output yang anda hasilkan dalam tempoh tersebut. Sebagai contoh, jika perniagaan pembuatan topi membayar upah dan faedah pekerja $ 10,000 dalam sebulan dan menghasilkan 5,000 topi pada bulan itu, kos buruh seunitnya adalah $ 10,000 dibahagikan dengan 5,000, atau $ 2 setiap topi.

Kenaikan Kos Buruh Unit dalam Perniagaan Kecil Anda

Kenaikan kos buruh unit perniagaan kecil anda bermaksud produktiviti anda semakin menurun. Produktiviti adalah kecekapan dengan mana anda menghasilkan output menggunakan input tertentu. Kenaikan kos pekerja unit boleh mengakibatkan perbelanjaan yang lebih tinggi berbanding dengan pendapatan. Kecuali anda mengurangkan perbelanjaan lain atau menaikkan harga jualan anda untuk meningkatkan pendapatan anda, keuntungan anda akan menurun. Selidiki penyebabnya untuk menentukan bagaimana anda dapat mengurangkan kos tenaga kerja unit anda dan mendapatkan semula tahap produktiviti anda sebelumnya.

Mengenai Kos Buruh Unit Nasional

Biro Statistik Tenaga Kerja AS mengira dan menerbitkan statistik mengenai keseluruhan kos buruh unit setiap suku tahun dan tahunan untuk perniagaan AS, untuk perniagaan bukan pertanian dan untuk perniagaan pembuatan. Ini juga menerbitkan statistik kos buruh unit setiap tahun untuk industri tertentu. Media berita, pelabur dan pemilik perniagaan menggunakan statistik ini, bersama dengan langkah-langkah lain, untuk mengukur produktiviti ekonomi dan meramalkan inflasi, yang merupakan kenaikan harga.

Meningkatkan Kos Tenaga Kerja Unit Nasional

Kenaikan kos buruh unit negara mungkin mempunyai implikasi yang berbeza dalam keadaan ekonomi yang berbeza. Dalam kemelesetan, kenaikan menunjukkan bahawa pekerja memperoleh lebih banyak wang, yang mungkin mereka belanjakan dalam ekonomi. Ini boleh menyebabkan permintaan keseluruhan terhadap produk dan perkhidmatan, yang baik untuk perniagaan kecil anda. Kenaikan kos pekerja seunit mungkin buruk semasa pengembangan ekonomi kerana syarikat dapat menaikkan harga jual mereka untuk mengimbangi kenaikan kos buruh, yang dapat menyebabkan kos keseluruhan yang lebih tinggi untuk perniagaan kecil anda.