Cara Menggabungkan Potongan di Photoshop

Apabila anda menggunakan topeng untuk menyembunyikan dan mengungkapkan bahagian lapisan dalam dokumen Adobe Photoshop, anda dapat mengedit topeng anda menggunakan beberapa alat dan pilihan yang sama yang anda andalkan untuk mengubah dan mengubah gambar Photoshop. Topeng vektor Photoshop memberikan kawalan tajam ke atas bahagian gambar yang anda sertakan dalam komposit. Kerana mereka objek vektor dan bukannya komponen berasaskan piksel, anda boleh mengedit dan menggabungkan beberapa jalur pada topeng vektor tunggal menjadi potongan bersatu. Sama ada gambar anda menjadi sebahagian daripada projek pelanggan atau mempublikasikan perniagaan anda, anda boleh menggunakan topeng vektor untuk memperbaiki penampilan karya anda.

1

Buka menu Window dan pilih "Masker" untuk membuka panel dengan nama yang sama. Sekiranya panel Layers tidak kelihatan, buka menu Window sekali lagi dan pilih "Layers."

2

Sahkan bahawa lapisan yang anda mahu tutupi dapat menyokong ketelusan. Sekiranya disebut "Latar Belakang" dan namanya muncul dalam huruf miring di panel Lapisan, klik dua kali pada entri Lapisan-panelnya dan terima nama lalai yang ditawarkan oleh Photoshop atau ganti nama lapisan itu sendiri.

3

Pilih salah satu alat bentuk Adobe Photoshop - Rectangle, Rounded Rectangle, Ellipse, Polygon, Line atau Custom Shape - atau alat Pen. Sekiranya anda menggunakan alat Garis, tetapkan beratnya ke nilai yang cukup besar untuk menghasilkan bentuk segi empat tepat. Untuk melukis jalan bertindih yang mengurangkan dari jalan pertama yang anda lukis, klik pada butang "Kurangi Kawasan Bentuk" di bar Pilihan sebelum anda melukis jalur kedua. Bar Pilihan juga merangkumi butang yang menyebabkan laluan berikutnya menambah dan bersilang dengan laluan yang ada dan mengecualikan bahagian yang bertindih. Lukis satu set jalan bertindih.

4

Aktifkan alat Pemilihan Laluan dan klik pada jalur individu untuk mengaktifkan dan mengaturnya. Klik Shift untuk menambah jalan kedua ke pilihan anda. Klik pada butang "Gabungkan" di bar Pilihan untuk menggabungkan jalur menjadi satu. Klik pada butang "Tambah Topeng Vektor" di kanan atas panel Masker untuk mengubah jalan anda menjadi topeng untuk lapisan semasa anda.