Cara Membina Pautan Dengan Blog Mengulas Disqus

Disqus adalah perkhidmatan komen blog yang membolehkan anda memberi komen di banyak blog tunggal dengan satu identiti. Disqus dapat membantu anda mengurangkan jumlah pekerjaan yang terlibat dalam membina pautan ke laman web baru, kerana ini menghilangkan keperluan untuk membuat akaun komen di banyak laman web yang berbeza. Buat akaun di Disqus dan tambahkan alamat laman web anda ke profil anda. Apabila anda meninggalkan komen di blog, pembaca lain akan melihat laman web anda apabila mereka mengklik komen anda.

1

Navigasi ke Disqus.com, dan klik butang "Daftar" hijau di sebelah kiri halaman.

2

Klik "Buat akaun pengulas" di sebelah kanan halaman.

3

Klik pautan "Daftar dengan alamat e-mel".

4

Ketik alamat e-mel anda dan nama pengguna dan kata laluan Disqus yang dikehendaki

5

Klik butang "Buat Profil". Ini membuat akaun Disqus anda dan memaparkan halaman profil anda.

6

Gerakkan tetikus ke nama pengguna Discus anda di bahagian kanan atas halaman, dan klik "Edit Profil" pada menu di bawah.

7

Klik tab "Profil" di sebelah kiri tetingkap.

8

Masukkan alamat laman web anda di bidang "Laman web". Klik dua kali alamat untuk mengesahkan bahawa ia betul; ini adalah alamat yang akan dilihat oleh pembaca blog semasa mengklik komen anda.

9

Klik butang "Simpan Perubahan".

10

Periksa alamat e-mel yang anda berikan semasa membuat akaun Disqus anda. Anda harus mencari mesej yang bertajuk "Selamat Datang di Disqus." Buka mesej dan klik pautan di dalamnya untuk mengesahkan akaun anda. Ini membolehkan anda mula meninggalkan komen di blog.

11

Cari blog yang menggunakan Disqus untuk sistem komennya. Anda boleh mencari frasa "Powered by Disqus" di mesin pencari untuk mendapatkan bantuan.

12

Klik butang "Disqus" di bahagian bawah catatan blog, dan taipkan nama pengguna dan kata laluan Disqus anda untuk log masuk dan meninggalkan komen.