Cara Mengatur Auto ke Folder dengan Jenis Fail pada Mac

Sistem operasi Macintosh mempunyai cara cepat dan mudah untuk mengatur fail mengikut jenis. Pengguna perniagaan yang biasa menggunakan sistem Windows hanya perlu mempelajari terminologi yang digunakan pada sistem Macintosh untuk mengatur fail mereka mengikut jenis dan kemudian memindahkannya ke dalam folder dengan jenis fail yang serupa. Terdapat dua cara utama untuk mengatur folder secara automatik. Anda boleh menyusun fail dan folder mengikut jenis atau menggunakan Folder Pintar untuk mengumpulkan jenis fail yang serupa secara automatik.

Organisasi Auto

1

Pilih folder untuk disusun dengan menavigasi ke folder dan klik dua kali pada ikon.

2

Klik kanan di kawasan kosong folder.

3

Pilih "Urutkan Mengikut" dan kemudian "Jenis" dari menu lungsur. Jenis fail serupa dikumpulkan dan disusun mengikut jenis.

4

Buat folder baru untuk setiap jenis fail dengan mengklik kanan di tempat kosong, memilih "Folder Baru" dan kemudian mengetik nama folder untuk setiap satu.

5

Sorot semua fail dari jenis tertentu dan seret ke dalam folder yang sesuai yang anda buat dalam Langkah 4.

Folder Pintar

1

Klik ikon "Finder" yang terdapat di Dock.

2

Pilih menu "Fail", kemudian "Folder Pintar Baru."

3

Pilih "Mac ini" untuk mencari semua fail di komputer. Pilih "Semua Fail Saya" untuk mencari semua fail dalam folder "Semua Fail Saya". Sekiranya pilihan "Dikongsi" tersedia untuk komputer yang disambungkan ke folder dan cakera bersama, anda juga boleh memilihnya.

4

Klik butang "+" di hujung bar menu folder. Pilih "Jenis" dari menu lungsur turun. Kemudian pilih jenis fail yang ingin anda cari dari senarai pilihan dalam menu lungsur seterusnya. Anda dapat memilih jenis file yang telah dikonfigurasi sebelumnya seperti aplikasi atau filem, atau memilih "Lain-lain" dan memasukkan peluasan fail ke dalam kotak teks.

5

Klik butang "+" sekali lagi untuk menentukan atribut tambahan. Anda boleh memilih seberapa banyak atribut yang anda inginkan untuk menjadikan Folder Pintar anda spesifik yang diperlukan.

6

Klik butang "Simpan". Taipkan nama folder ke dalam kotak kawasan "Simpan Sebagai:". Akhirnya, pilih lokasi di Mac anda di mana anda ingin menyimpan folder dari menu lungsur.