Cara Mengubah Strategi Perniagaan

Mengubah strategi perniagaan biasanya melibatkan menganalisis amalan perniagaan semasa anda dan menentukan di mana dan kapan penyesuaian diperlukan. Mengadaptasi model perniagaan anda melibatkan risiko, jadi rancang terlebih dahulu dan kaji alternatif sebelum mengambil tindakan untuk mengubah rancangan strategik syarikat anda. Perkenalkan perubahan dengan perlahan dan bersiaplah untuk kembali ke strategi sebelumnya jika strategi baru anda tidak berjalan lancar untuk perniagaan anda.

1

Kaji petunjuk prestasi utama anda. Lihat pendapatan, penjualan dan metrik lain. Sekiranya penjualan menurun atau kepuasan pelanggan tertinggal, lakukan kumpulan fokus atau tinjauan untuk mendapatkan lebih banyak maklumat. Mengubah keperluan pelanggan boleh menentukan penstrukturan semula besar oleh syarikat anda agar tetap kompetitif. Kaji penanda aras industri untuk melihat apakah mungkin terdapat pergeseran industri jangka panjang yang dapat mempengaruhi perniagaan anda.

2

Memperkenalkan inisiatif baru. Kembangkan rangkaian produk semasa atau pasarkan dengan cara yang sama sekali baru. Contohnya, jual produk anda melalui kedai dalam talian dan bukannya perniagaan runcit yang lebih tradisional. Cari pelanggan baru yang mungkin tidak disasarkan pada masa ini sebagai pengguna produk anda. Selidiki bentuk komunikasi baru dengan pelanggan seperti teknologi media sosial.

3

Tanya pekerja, pembekal dan rakan kongsi anda untuk memberi input. Ketahui apa yang mereka dengar secara langsung dari pelanggan dan pesaing. Sesuaikan strategi perniagaan anda untuk memanfaatkan peluang. Sebagai contoh, ubah jam operasi atau model harga anda sekiranya tindakan tersebut dapat membantu anda kekal kompetitif.

4

Menjalankan penyelidikan pasaran. Gunakan sumber seperti laman web Hoover's, Nielsen atau Forrester untuk mendapatkan maklumat mengenai syarikat terkemuka di industri anda. Gunakan laman web ini untuk mendapatkan akses percuma ke laporan penelitian terpilih, buletin atau konten audio dan video. Daftar untuk mendapatkan pemberitahuan e-mel mengenai penyelidikan baru yang dapat membantu anda membentuk strategi perniagaan anda. Dapatkan perincian mengenai gaji, penyusunan semula dan langkah mengurangkan kos di syarikat lain yang menghasilkan produk dan perkhidmatan yang serupa di industri anda.

5

Berkomunikasi dan latih pekerja anda mengenai strategi perniagaan baru. Sebagai contoh, jika syarikat anda mengalihkan fokusnya untuk memberi penekanan lebih pada sokongan pelanggan, pastikan dasar dan prosedur anda mencerminkan arah strategi baru ini.

6

Nilaikan pekerja anda dengan kemahiran kritikal yang diperlukan untuk menyesuaikan diri dengan mencapai strategi perniagaan baru. Kenal pasti jurang prestasi dan, jika perlu, merekrut, wawancara dan mengambil kakitangan baru yang memiliki kemahiran ini. Berikan peluang kepada pekerja baru ini untuk membimbing dan membimbing kakitangan yang ada mengenai teknologi, teknik dan amalan baru untuk membantu syarikat anda berjaya.

7

Nilai penyesuaian strategi perniagaan anda enam bulan selepas anda membuat perubahan dan sekali lagi selepas setahun. Menganalisis hasil dan kesan pada metrik operasi. Luaskan program yang menunjukkan janji. Potong atau perbaiki program yang menghasilkan hasil yang kurang hebat.