Mengesan Pengenalan Pelanggan Dari POS

Apabila anda dapat menjejaki pelanggan melalui sistem tempat penjualan anda, anda dapat mengurus hubungan anda dengan pelanggan anda dan meningkatkan perkhidmatan anda. Untuk mengesan pembelian dengan berkesan, anda mesti dapat mengenal pasti pelanggan anda ketika mereka membeli sesuatu. Sistem sedemikian membolehkan anda memaparkan fail pelanggan, rekod penjualan dan masalah terbuka setiap kali pelanggan anda masuk ke kedai, membuat panggilan atau menghubungi anda dalam talian.

Cara Mengenal Pelanggan

Sebelum anda dapat melacak pelanggan anda, anda harus melampirkan datanya ke pengecam unik dan memastikan anda dapat menghubungkannya dengan pelanggan tersebut ketika dia melakukan pembelian. Walaupun nampaknya berkesan untuk menggunakan data pelanggan seperti nombor telefon atau alamat e-mel, ini adalah maklumat peribadi dan mungkin ada batasan di mana anda dapat menggunakannya. Lebih fleksibel untuk menghasilkan nombor atau kod neutral untuk setiap pelanggan dan melampirkan maklumat bukan peribadi seperti pembelian kepadanya. Pautkan pengecam ini ke maklumat peribadi yang anda simpan dalam pangkalan data yang berasingan dengan keselamatan yang lebih tinggi.

Data Pelanggan mana yang hendak dijejaki

Setelah sistem POS anda mengenal pasti pelanggan, anda sekurang-kurangnya ingin melacak maklumat asas, seperti nama, alamat, maklumat hubungan lain dan sejarah pembelian. Sekiranya anda mempunyai perkhidmatan pelanggan atau operasi sokongan, anda juga memerlukan maklumat mengenai tuntutan jaminan atau masalah lain. Kadang kala pelanggan akan memberikan maklumat tambahan mengenai pilihan dan pembelian masa depan yang dirancang dengan mengisi borang soal selidik, tinjauan atau peraduan. Sekiranya anda mempunyai program kesetiaan, tahap poin dan ganjaran juga dapat disatukan ke dalam pangkalan data sistem POS.

Cara Menggunakan Pengenalan Pelanggan

Data pelanggan yang dikumpulkan dari menjejaki maklumat sistem POS memungkinkan anda memperibadikan pendekatan anda kepada pelanggan setiap kali seseorang berinteraksi dengan syarikat anda. Contohnya, jika pelanggan membuat panggilan dengan aduan, wakil perkhidmatan anda akan mengetahui produk apa yang telah dibeli oleh pelanggan dan masalah apa yang pernah dia hadapi pada masa lalu. Di samping itu, anda boleh menggunakan pangkalan data sistem POS untuk menilai pelanggan dan mengenal pasti mereka yang paling berharga. Anda mungkin ingin memberikan tahap perkhidmatan yang lebih tinggi kepada pelanggan premium yang mempunyai jumlah perniagaan yang tinggi, selalu membayar tepat pada waktunya dan jarang memerlukan sokongan.

Kelebihan dan kekurangan

Kelebihan utama menjejaki pelanggan berdasarkan data sistem POS adalah pemasaran yang lebih berkesan, peningkatan perkhidmatan pelanggan dan kepuasan pelanggan yang lebih tinggi. Sebagai contoh, jika pelanggan mempunyai sejarah membeli produk premium, anda tidak menghantar promosi untuk rangkaian produk yang lebih murah. Sekiranya pelanggan mempunyai masalah jaminan, anda sudah mengetahui nombor model dan jenis produk dan dapat menyelesaikan masalah jaminan dengan lebih cepat. Sekiranya pelanggan menghubungi sebelum ini, anda sudah mempunyai rekod dan dapat menjawab soalan mereka dengan lebih komprehensif. Kelemahan utama untuk melacak data tersebut ialah anda harus menyimpannya dengan selamat dan menghormati undang-undang privasi. Masalah keselamatan dan privasi menambah kos dan risiko operasi perniagaan anda.