Cara Pandai Menembusi Kekacauan Iklan

Syarikat kecil menggunakan banyak kaedah yang bijak untuk menerobos kekacauan iklan di pasaran. Kuncinya adalah mencari cara unik untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan tanpa menjengkelkan atau menyinggung perasaan pengguna. Iklan jauh lebih terpecah pada abad ke-21 daripada pada masa lalu. Terdapat lebih banyak pilihan stesen televisyen dan media untuk iklan, termasuk Internet dan telefon bimbit. Anda perlu menerapkan strategi pemasaran yang mendapat perhatian pengguna, menahan minat mereka dan membina kesedaran mengenai jenama atau syarikat anda.

Pemasaran Viral

Pemasaran viral adalah pengiklanan yang sampai ke massa dengan cepat, seperti wabak virus. Syarikat kecil yang menggunakan pemasaran viral biasanya beriklan di pelbagai laman rangkaian sosial, termasuk Facebook, Twitter dan Linked-In. Mereka menggunakan mesej unik dan video tertanam untuk memasarkan ke pangkalan pengguna yang luas di setiap laman web. Pemasaran viral banyak menggunakan iklan dari mulut ke mulut. Rata-rata pengguna biasanya memberitahu tiga orang lain tentang pengalaman membeli yang positif, menurut "Minggu Iklan." Di laman rangkaian sosial, minat terhadap produk atau pengalaman membeli yang positif dapat meningkat dengan cepat. Tetapi, untuk terus menerus, mesej anda mestilah tidak biasa: Buat video humor keterlaluan produk anda yang sedang digunakan. Promosikan peraduan di mana orang harus mengenal pasti orang, objek atau haiwan yang dinamakan sempena beberapa jenama anda.Berikan petua penting untuk perniagaan sekiranya anda menjalankan firma perundingan.

Menarik Deria

Cara lain yang cerdas untuk menonjol adalah dengan melibatkan deria pengguna melalui sentuhan, bau, suara dan penglihatan. Strategi ini paling sering dilaksanakan di kawasan lalu lintas tinggi seperti lapangan terbang, atau di lokasi runcit dan kios. Buat gambar atau model produk anda yang lebih besar dan menarik. Libatkan pengguna dengan skrin komputer pad sentuh, di mana mereka dapat menggerakkan objek dan bermain dengan ciri-ciri tertentu. Jadikan pengalaman itu menyeronokkan sehingga mereka ingat produk atau nama syarikat anda. Simulasikan bunyi untuk stereo atau enjin kereta baru. Berikan sampel supaya pengguna dapat merasakan atau mencium produk anda, jika ada.

Pengekalan Selektif

Pengekalan selektif pengguna dapat dicapai dengan mengulangi mesej iklan dan gambar yang berkaitan sehingga orang mengingatnya, menurut pakar pemasaran di Hausman Market Research. Untuk menjadi berkesan, pengguna yang kemungkinan besar menggunakan produk anda mesti disasarkan sama ada mengikut usia, pendapatan, ciri keperibadian tertentu, kepercayaan atau gaya hidup. Buat mesej yang menarik bagi khalayak sasaran anda. Sertakan dalam kandungan anda faedah utama yang dapat diperoleh pengguna dengan menggunakan produk atau perkhidmatan anda. Ulangi mesej tersebut dengan kerap melalui pelbagai media, termasuk cetak dan Internet. Gunakan slogan atau frasa yang unik yang menekankan faedah utama. Permudahkan orang mengenali iklan anda dengan logo, watak atau jingle.

Iklan pada Objek Popular

Anda juga boleh mengatasi kekacauan dengan mengiklankan kenderaan atau objek di mana-mana yang dilihat oleh orang ramai seperti teksi, bas, dinding tandas, terowong bawah tanah dan jalur atau blok tempat letak kereta. Pengguna selalunya lebih tertawan dan prihatin ketika dalam perjalanan atau berdiri diam-diam. Iklan tersebut juga terus terdedah kepada iklan anda, yang dapat menjadikan jenama atau syarikat anda lebih dikenali. Iklankan pada objek atau lokasi di kawasan perdagangan anda. Namun, tetap dalam anggaran iklan anda, dan selalu uji iklan ini dalam skala kecil untuk menentukan keberkesanan dan keuntungan. Cara termudah untuk menguji iklan adalah dengan bertanya kepada pelanggan di mana mereka mendengar atau melihat produk atau perkhidmatan anda.