Empat Jenis Francais

Francais adalah struktur perniagaan yang membolehkan pemilik perniagaan membeli jenama yang sudah mantap dan menjalankan perniagaan daripada mengembangkan idea asal mereka sendiri. Francais adalah cara yang kurang berisiko dan kurang memakan masa untuk membuka perniagaan. Pemilik perniagaan sering membeli kedai dengan pinjaman perniagaan dan semakin tinggi skor kredit mereka, semakin besar peluang mendapatkan pinjaman. Francais adalah cara menarik untuk memasuki dunia perniagaan untuk pemilik perniagaan yang berpotensi. Terdapat ribuan perniagaan francais yang ada di negara ini.

Pemaju Kawasan

Francais pemaju kawasan membolehkan pemilik perniagaan memiliki semua francais dalam satu lokasi. Lokasi boleh merangkumi bandar atau kejiranan. Francaisi sering harus membuka sejumlah perniagaan dalam jangka masa tertentu atau mengikuti ketetapan lain yang ditetapkan oleh syarikat induk atau francaisor. Kontrak pembangunan kawasan biasanya memerlukan pembangunan di kawasan dalam masa lima tahun.

Francais Perkhidmatan Cukai

Perniagaan perkhidmatan cukai membantu pengguna melengkapkan borang cukai mereka dan menawarkan panduan kewangan. Sebagai contoh, rangkaian Liberty Tax Service menawarkan francais di wilayah tertentu. Pemaju kawasan memperoleh wang melalui yuran francais dari francaisi lain yang menguruskan kedai di kawasan itu. Pendapatan pemaju juga berdasarkan pendapatan dari semua kedai di wilayah mereka sendiri. Perkhidmatan Cukai Liberty menawarkan latihan francais untuk pemaju kawasan.

Master Francais

Francais utama adalah kaedah popular untuk menyebarkan perniagaan Amerika ke wilayah antarabangsa. Kaedah ini membolehkan satu entiti mencari banyak francaisi di kawasan luar negara. Francaisor induk bertanggungjawab untuk melatih dan memberi sokongan kepada francaisi baru di kawasan yang luas, yang dapat merangkumi seluruh negara. Master francaiser sering menubuhkan pusat latihan untuk francaisi baru.

Francais Unit Satu

Dalam sistem francais satu unit, seseorang membeli kedai dari syarikat utama dan mengoperasikannya mengikut peraturan syarikat. Mengendalikan satu kedai pada satu masa adalah pilihan yang baik untuk pemilik perniagaan baru. Beberapa pengusaha satu kedai yang berjaya akhirnya membeli lebih banyak kedai.