Cara Meletakkan Peta Google Ke Powerpoint pada Mac

Nasib baik untuk pengguna Mac, jika anda ingin memasukkan peta dari Peta Google ke dalam Microsoft PowerPoint, Mac OS X Lion menyertakan aplikasi bagus yang boleh anda gunakan untuk melakukannya. Dengan menggunakan Pratonton, anda dapat mengambil tangkapan layar peta di penyemak imbas Web anda dan mengeksportnya sebagai gambar JPEG. Anda kemudian boleh memasukkan gambar itu ke slaid PowerPoint. Walaupun menyeret gambar dari Finder ke slaid adalah pilihan, biasanya lebih baik menggunakan fungsi Insert di PowerPoint. Gambar yang diseret tidak selalu muncul semasa memainkan persembahan di PC Windows.

Menangkap Imej Peta Google

1

Lancarkan tetingkap penyemak imbas Web baru di Mac anda dan arahkan ke dan kemudian pilih peta yang ingin anda gunakan dengan memperbesar peta dunia atau dengan memasukkan alamat ke dalam bidang carian.

2

Pastikan peta diposisikan seperti yang anda mahukan muncul dalam persembahan anda. Perhatikan bahawa anda boleh memilih dari pilihan pandangan yang berbeza dengan mengklik butang "Satelit" di sudut kanan atas. Klik anak panah di bahagian bawah menu lungsur turun untuk melihat pilihan tambahan seperti pemandangan medan, label, cuaca dan sebagainya.

3

Klik butang "Cetak" di menu kiri di sebelah peta. Tetingkap Cetakan Pratonton dibuka dengan versi peta yang lebih bersih tanpa butang Satelit. Luaskan tetingkap ini jika diperlukan sehingga anda dapat melihat keseluruhan peta.

4

Lancarkan Pratonton. Pilih "Ambil Screen Shot" dari menu File dan pilih "From Selection." Kursor berubah menjadi rambut bersilang. Letakkan kursor di sudut kiri atas peta di tetingkap Print Preview dan seret ke sudut kanan bawah untuk menyoroti keseluruhan peta. Lepaskan butang tetikus. Peta dibuka di tetingkap Pratonton baru.

5

Pilih "Eksport" dari menu Fail Pratonton. Kotak dialog Eksport dibuka. Pilih "JPEG" dari menu Format. Selaraskan kualiti gambar seperti yang dikehendaki dengan menyeret gelangsar "Kualiti". Semakin tinggi kualiti yang anda gunakan, semakin besar fail gambarnya. Ukuran fail gambar ditunjukkan di bahagian bawah kotak dialog dan berubah ketika anda mengubah tetapan kualiti. Taipkan nama seperti "map.jpg" di medan Simpan Sebagai dan kemudian klik butang "Eksport Sebagai". Peta disimpan sebagai gambar JPEG.

Memasukkan Peta ke dalam PowerPoint

1

Lancarkan PowerPoint dan buka persembahan anda. Pilih slaid yang anda mahu letakkan peta.

2

Klik menu "Insert", pilih "Image" dan klik "From File." Navigasi ke gambar "map.jpg" anda dan klik "Masukkan."

3

Tukar kedudukan peta dengan menyeret bahagian tengah gambar. Ubah saiz peta dengan mengklik jangkar berbentuk segi empat di sudut mana pun dan menyeretnya. Perhatikan bahawa memperluas peta akan merosot kualiti gambar.

Memasukkan Hyperlink ke Peta Google

1

Salin pautan langsung ke peta Google dengan mengklik butang "Pautan" di halaman Web Peta Google. Itu betul-betul di sebelah kiri atas peta. Kotak dialog dibuka dengan pautan yang sudah diserlahkan. Tekan "Command-C" untuk menyalin pautan.

2

Pilih gambar peta dalam persembahan PowerPoint dengan mengkliknya.

3

Klik menu Masukkan dan pilih "Hyperlink." Klik medan "Pautan Ke" dan tekan "Command-V" untuk menampal pautan. Klik "OK."