Cara Meminimumkan Kos Penghantaran Ketika Hanya Menjual Buku

Kos penghantaran mengurangkan keuntungan peruncit dalam talian kerana kedai biasa tidak perlu membayar untuk mengeluarkan setiap barang dari kedai. Sebagai peruncit dalam talian, anda perlu memasukkan kos penghantaran ke dalam harga anda atau mengenakan caj penghantaran kepada pelanggan untuk setiap pesanan. Namun, apabila buku adalah satu-satunya jenis produk yang anda jual, anda boleh menggunakan beberapa strategi untuk memastikan kos penghantaran anda rendah.

Surat Media

Perkhidmatan Pos AS menawarkan kadar Surat Media yang mungkin anda layak dapatkan semasa menghantar buku. Harga ini dapat menurunkan kos penghantaran anda dengan ketara jika dibandingkan dengan kadar kelas pertama atau Priority Mail. Untuk memenuhi syarat sebagai Surat Media, pakej mesti mengandungi hanya buku dan bahan pendidikan, beserta invois jika anda mahu. Walau bagaimanapun, invois tidak boleh merangkumi iklan. Harga penghantaran adalah $ 2,41 untuk paun pertama, ditambah $ 0,41 untuk setiap paun tambahan, pada tarikh penerbitan.

Kadar Pukal

Perkhidmatan Pos dan syarikat mel lain, termasuk UPS dan FedEx, menawarkan harga pukal yang dapat menurunkan kos penghantaran anda jika anda mempunyai jumlah penjualan yang tinggi. Sekiranya anda ingin menghantar banyak pesanan setiap hari, hubungi setiap syarikat surat untuk bertanya mengenai potongan harga untuk pesanan pukal. Anda juga mungkin dapat menjadualkan pengambilan harian sehingga anda tidak perlu memuatkan buku ke dalam kenderaan anda dan membawanya sendiri ke pusat drop-off.

Bahan Pelindung

Buku tahan lama, jadi anda boleh menggunakan beberapa bahan yang murah untuk mengemasnya dan bukannya bahan tradisional, termasuk bungkus gelembung. Lindungi buku paperback dengan meletakkan sekeping kadbod ke atas buku dan membungkusnya dalam bungkus plastik. Beli kadbod pra-potong dalam beberapa saiz atau potong sendiri dari bahan kitar semula sehingga anda dapat dengan cepat mengambil sekeping yang lebih besar daripada setiap buku. Buku kulit keras umumnya tidak memerlukan bahan pelindung melainkan jika ia dalam keadaan buruk.

Pembungkusan Murah

Beli pembungkusan secara pukal untuk menjimatkan bahan pembungkusan anda. Sampul surat Manila membuat pembungkusan yang sangat murah untuk satu buku atau pesanan dua hingga tiga buku kecil. Untuk pesanan yang lebih besar, sediakan beberapa saiz kotak kadbod dan gunakan kotak sekecil mungkin pada setiap pesanan. Syarikat surat kadangkala mengenakan berat minimum pada bungkusan besar, walaupun kandungannya kurang dari itu. Akhir sekali, gunakan pita sebanyak yang anda perlukan untuk mengunci kotak itu.