Cara Menulis Analisis Situasi Iklan

Analisis situasi periklanan memberikan gambaran umum mengenai gambaran syarikat berbanding dengan organisasi serupa di pasaran. Analisis situasi biasanya dibuat sebelum kempen iklan. Kajian ini memberikan gambaran yang tepat kepada para eksekutif mengenai persepsi pengguna terhadap syarikat dan pesaingnya. Dengan menilai kekuatan dan kelemahan syarikat, pengiklan dapat memusatkan perhatian pada isu dan mesej yang sangat sesuai dengan sasaran pelanggan mereka.

1

Berikan ringkasan latar belakang mengenai produk dan perkhidmatan organisasi atau jenama, serta jenis iklan dan media yang digunakan untuk mempromosikannya kepada pelanggan dan prospek. Sertakan peristiwa masa lalu dan faktor pasaran yang membantu membentuk syarikat pada masa lalu, dan aktiviti yang berpotensi mempengaruhi syarikat dalam masa terdekat.

2

Nilai produk atau perkhidmatan yang diiklankan. Bercakap mengenai ciri-ciri yang telah ditambahkan dan dikeluarkan, atau telah digunakan dengan cara yang inovatif dan tidak dijangka. Perhatikan bagaimana pelanggan dan perniagaan melihat produk tersebut, dan adakah produk itu membezakan dengan kuat di pasaran. Lihat faktor-faktor termasuk pengedaran, pembungkusan dan pelabelan. Tinjau tinjauan dan maklum balas pelanggan yang lalu untuk menentukan ciri, masalah, kekurangan atau kecacatan yang mungkin dapat diperbaiki atau diperbaiki.

3

Tentukan pesaing utama. Sertakan pesaing langsung dan tidak langsung dalam kategori produk atau perkhidmatan anda. Nilai strategi jenama, kedudukan, pesanan dan harga setiap pesaing.

4

Analisis strategi iklan dan media semasa yang anda gunakan untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan anda. Cuba cari tema atau tren berulang yang dapat memberi amaran kepada anda mengenai taktik mana yang berfungsi dan mana yang perlu disemak semula.

5

Kumpulkan profil pada khalayak sasaran anda. Kumpulkan data termasuk pendapatan isi rumah, pekerjaan, umur, etnik, lokasi geografi dan status perkahwinan. Kumpulkan maklumat mengenai bagaimana pengguna menggunakan produk anda. Sebagai contoh, teliti di mana dan berapa kerap produk digunakan. Tapis maklumat ini ke dalam bahagian analisis yang mengukur nilai dan kesetiaan jenama.