Strategi Harga Perkhidmatan Penghantaran & Logistik

Kesan gabungan dari persaingan industri yang sengit dan kenaikan kos pengangkutan menggarisbawahi pentingnya strategi harga barang dan logistik yang menguntungkan. Di kebanyakan perniagaan, variasi struktur harga yang dinamis adalah antara pilihan terbaik untuk mengembangkan strategi harga dengan fleksibiliti untuk memenuhi keperluan pelanggan individu dan situasi berdasarkan kos yang berbeza.

Kepentingan Penentuan Harga

Kajian strategi harga global 2012 yang dilakukan oleh syarikat perunding strategi dan pemasaran Simon-Kucher and Partners menunjukkan perniagaan pengangkutan dan logistik yang berjaya mempunyai ciri-ciri strategi harga yang serupa. Yang paling penting, perniagaan yang berjaya mengenakan harga yang mencerminkan nilai produk dan perkhidmatan mereka. Menurut hasil kajian, syarikat logistik dengan strategi harga reflektif mencapai margin keuntungan sekitar 17 peratus lebih tinggi daripada perniagaan yang bersaing. Di samping itu, perniagaan logistik yang berjaya berkomitmen untuk membuat strategi penetapan harga yang berkesan di samping melaksanakan garis panduan ketat yang memastikan orang jualan tidak dapat menyesuaikan harga untuk memenuhi kuota penjualan

Pilihan Strategi Penetapan Harga

Dalam strategi penentuan harga yang dinamik, harga sering berubah. Perubahan ini selalunya mencerminkan perbezaan di kawasan atau lokasi penghantaran, produk, permintaan yang meningkat atau menurun dan keadaan ekonomi yang berubah. Dalam bidang penetapan harga yang dinamis, sejumlah modifikasi strategi membolehkan perniagaan pengangkutan dan logistik menyesuaikan harga agar sesuai dengan tujuan keuntungan. Walaupun strategi yang paling sesuai berbeza antara perniagaan, pengurusan hasil, pengurusan hasil dan harga geografi adalah antara yang paling umum.

Pengurusan Hasil dan Hasil

Harga pengurusan hasil adalah biasa dengan pengangkut muatan trak yang kurang penuh. Selain mendasarkan harga pada titik tujuan, pengelolaan pendapatan berfungsi untuk mengoptimumkan pendapatan dengan menetapkan harga berdasarkan peratusan muatan trak penuh yang diduduki barang dagangan, atau jika pelanggan memilih, mengenakan tarif untuk muatan trak penuh tanpa mengira ruang angkasa yang dihuni . Strategi penetapan harga pengurusan hasil menetapkan harga berdasarkan kebutuhan untuk pengiriman cepat, tepat waktu, dan sering dipilih oleh pengangkut barang yang mudah rosak. Harga mencerminkan pemboleh ubah seperti mengubah laluan yang ditetapkan dan menukar pemandu untuk mendapatkan muatan yang dihantar dalam masa yang boleh diterima.

Harga Geografi

Perniagaan jarak jauh sering menggunakan harga geografi. Strategi penetapan harga geografi membolehkan perniagaan pengangkutan dan logistik memperhitungkan perbezaan kos bahan bakar, kehausan kenderaan, upah pemandu, dan dalam beberapa kes, tanggungjawab dalam harga yang dibayar oleh pelanggan. Harga zon, yang menetapkan harga yang berlainan untuk lokasi geografi yang berlainan, biasanya berdasarkan jarak dari gudang atau laman perkapalan lain, adalah contoh umum. Walaupun kurang biasa, perniagaan pengangkutan jarak pendek atau tempatan dapat menggunakan variasi yang disebut harga penghantaran seragam yang mengenakan harga yang sama untuk setiap pelanggan