Cara Menentukan Nilai Laman Web dengan Pendapatan

Walaupun laman web secara teknikal hanya ada di dunia maya, mereka sering menghasilkan pendapatan dunia nyata untuk pemiliknya. Anda boleh membeli dan menjual laman web seperti perniagaan atau harta tanah anda. Laman web senang dimiliki kerana anda boleh menguruskannya dari mana saja di dunia, tetapi wilayah harta tanah Web yang agak tidak tersusun kadang-kadang menyukarkan pemberian nilai wang kepada laman web. Anda boleh menggunakan pendapatan untuk mendapatkan gambaran kasar tentang seberapa tinggi nilai laman web seperti yang anda lakukan dengan perniagaan lain.

1

Pilih jangka masa untuk melacak pendapatan, seperti pendapatan bulanan, suku tahunan atau tahunan. Pendapatan bulanan adalah metrik yang paling biasa dilaporkan untuk penjualan laman web dan lebih tinggi daripada tempoh pelaporan yang lebih lama kerana ini menjadikan penentuan turun naik pendapatan lebih mudah. Laman web hiasan percutian mungkin mempunyai pendapatan yang jauh lebih banyak pada bulan Disember daripada bulan September, misalnya. Laporan yang menunjukkan hanya pendapatan suku tahun atau tahunan tidak akan menunjukkan trend ini. Laman web dengan aliran pendapatan yang lebih stabil lebih menarik bagi pembeli dan dengan itu lebih bernilai.

2

Hitung pendapatan tahunan dan tolak semua perbelanjaan, seperti hosting Web, nama domain dan bayaran lain. Anda boleh menggandakan pendapatan bulanan dengan dua belas jika aliran tunai stabil atau menambah dua belas bulan terakhir untuk laman web bermusim. Titik permulaan yang biasa untuk menetapkan harga laman web adalah pendapatan satu tahun. Tapak dengan sejarah panjang pendapatan yang baik bernilai lebih tinggi daripada laman web yang baru-baru ini mula menghasilkan pendapatan tinggi atau mengalami penurunan pendapatan. Beberapa laman web menjual dengan hasil hingga 24 bulan setelah berbelanja atau lebih kerana mereka adalah pihak berkuasa dalam niche, mempunyai reputasi yang luar biasa atau peluang besar untuk pertumbuhan masa depan.

3

Analisis sumber pendapatan. Sumber pendapatan yang biasa untuk laman web termasuk program periklanan kontekstual seperti Google AdSense, program afiliasi yang memberikan komisen dan penjualan iklan langsung kepada syarikat. Tapak dengan pelbagai sumber pendapatan biasanya bernilai lebih tinggi. Tapak yang memperoleh wang hanya dari satu pengiklan atau iklan kontekstual pada satu halaman dengan trafik tinggi tidak bernilai kerana pendapatan jenis ini kurang stabil. Pembeli lebih suka pendapatan yang senang dijaga dari pelbagai sumber.

4

Lawati pasar laman web dan laman lelong untuk menentukan harga jualan untuk laman web dengan pendapatan yang serupa. Anggarkan nilai akhir untuk laman web anda. Pertimbangkan semua faktor yang menentukan nilai laman web ditambah harga pasaran semasa dan hitung harganya. Berikan yang paling berat kepada harga jualan semasa kerana laman web hanya bernilai apa yang seseorang sanggup bayar. Laman web anda mungkin menjual dengan pendapatan kurang dari setahun setelah perbelanjaan sekiranya baru atau pendapatan tidak stabil.