Idea & Bahagian Kedai Am

Pelbagai jenis barang yang anda jual di kedai umum anda mungkin akan membuat anda tertanya-tanya jenis dalaman yang hendak dibuat untuk memaparkan dan menjual produk anda. Sama seperti kedai runcit lain, anda mesti mencari cara untuk mendorong pelanggan berlama-lama, membuat pembelian dan kembali membeli lebih banyak. Mulakan dengan menentukan jenis produk yang anda ingin jual di kedai am anda. Kemudian, anda sudah bersedia untuk menjadikan reka bentuk dalaman dan visual merchandise berfungsi untuk meningkatkan penjualan.

Mahu Versus Keperluan

Tentukan sama ada kedai anda akan menjual apa yang orang perlukan, seperti barangan runcit, produk kesihatan dan barang keperluan, atau apa yang mereka mahukan, seperti barang khas dan unik yang sukar dijumpai di tempat lain. Sekiranya anda menubuhkan kedai umum "keperluan", permudahkan orang mencari produk yang mereka inginkan dengan mengelompokkan item yang sama sehingga pembeli dapat memilih dari jenama yang mereka inginkan. Di kedai "mahu", anda mendapat lebih banyak kelonggaran tentang cara memaparkan barang kerana sebahagian daripada keseronokan membeli-belah di kedai umum jenis ini adalah menemui produk baru dan mendapatkan idea bagaimana menggunakan item tersebut.

Membangunkan Tema

Memberi tema kepada kedai anda sebagai pusat membantu orang mengingati kedai anda sebagai tempat membeli-belah yang menarik. Anda mungkin ingin merancang bahagian dalaman kedai anda sebagai kedai umum yang nostalgia, menggunakan perabot bercat putih, lantai kayu, kain vintaj dan tanda-tanda dari masa lalu untuk menunjukkan produk yang dijual. Atau anda mungkin mahu menggunakan tema yang lebih moden yang menyarankan anda membawa sedikit barang, khas dari kedai umum. Dalam kes ini, gunakan rak, aksesori dan warna yang menambah tema moden anda.

Memaparkan Di Luar Rak

Cari cara unik untuk memaparkan produk anda supaya anda tidak hanya bergantung pada rak yang panjang. Sebagai contoh, merancang kedai anda dengan penuh nostalgia bermaksud menggunakan hiasan seperti gambar bersejarah atau sepia dan bekas antik yang menarik untuk menyimpan produk. Gunakan tong wiski kuno atau keranjang gantang untuk memaparkan barang yang lebih besar. Cari bekas yang unik untuk menyimpan barang pembelian impuls seperti gula-gula, permen karet, kosmetik kecil atau sampel produk yang lebih kecil.

Membuat Vignet

Tidak kira jenis kedai umum yang anda sediakan, buat sketsa yang menunjukkan bagaimana produk pusat digunakan. Vignet juga membantu menonjolkan pelbagai item yang sesuai, seperti barang bermusim. Sekiranya anda menjual aksesori rumah di kedai anda, buat sketsa meja dengan pencahayaan yang hangat, dan tambahkan serbet berwarna-warni, lilin, pasu dengan bunga dan bingkai gambar untuk memberi idea kepada pembeli tentang bagaimana mereka dapat menggunakan barang-barang di rumah mereka sendiri. Jenis sketsa lain boleh memberi tumpuan kepada sejarah tempatan. Sertakan item seperti kad ucapan yang menggambarkan pemandangan tempatan, t-shirt cenderamata dan produk tempatan atau serantau lain semasa menggunakan foto vintaj di latar belakang paparan untuk menunjukkan orang yang tiba di kawasan itu melalui kereta api atau menunggang kuda.