Apakah Identiti Lembaran Imbangan?

Neraca menggambarkan kesihatan syarikat. Ia menyenaraikan aset dan liabiliti untuk jangka masa tertentu, seperti suku terakhir atau tahun fiskal. Pelabur atau pegawai pinjaman yang berpotensi memeriksa neraca apabila perniagaan memohon gadai janji komersial atau pinjaman lain. Salah satu pengiraan yang mereka buat adalah identiti kunci kira-kira.

Penyata imbangan

Neraca terdiri daripada dua bahagian. Bahagian pertama menyenaraikan semua aset, termasuk akaun belum terima. Bahagian kedua menyenaraikan semua liabiliti, ditambah ekuiti pemegang saham. Mengkaji beberapa kunci kira-kira sebelumnya akan menunjukkan sama ada perniagaan berada dalam arah aliran menurun. Anda boleh membandingkan maklumat ini dengan syarikat lain dalam industri tertentu, dan juga syarikat serupa di wilayah tertentu di negara ini. Analisis ini membantu para pelabur memutuskan sama ada syarikat kurang dibiayai atau salah urus, atau jika ekonomi lemah salah.

Identiti Lembaran Imbangan

Identiti kunci kira-kira adalah pengiraan matematik mudah yang berasal dari aset dan liabiliti yang disenaraikan. Ia mengira nilai buku sebenar syarikat. Nilai buku adalah apa yang bernilai perniagaan setelah membayar semua hutangnya. Sekiranya perniagaan adalah syarikat yang mengeluarkan saham, maka nilai buku secara bergantian disebut ekuiti pemegang saham. Kurangkan jumlah liabiliti daripada jumlah aset. Perbezaannya adalah identiti kunci kira-kira, atau berapa banyak yang diterima oleh pemegang saham sekiranya perniagaan dibubarkan pada tarikh tersebut.

Pinjaman

Beberapa syarikat yang menghadapi masalah kewangan memohon pinjaman, kadang-kadang dari kerajaan pusat, untuk terus berniaga melalui bencana sementara. Sebagai contoh, perniagaan di New Orleans meminta pinjaman persekutuan setelah Badai Katrina. Syarikat lain, termasuk industri pembinaan, terjejas teruk dalam setiap kemelesetan ekonomi. Sebagai contoh, jika ia berada di tengah-tengah projek komersial yang harganya lebih tinggi daripada yang dijangkakan, sebuah syarikat pembinaan mungkin memerlukan pinjaman untuk terus membayar pekerjanya sehingga selesai atau dijual.

Kegunaan Lain

Pelabur kadang-kadang menuntut perubahan dalam pengurusan apabila perniagaan memperoleh pendapatan jauh lebih rendah daripada yang dijangkakan dan / atau beroperasi secara merah. Sekiranya syarikat menghadapi masalah kewangan yang serius, pihak pengurusan mempertimbangkan identiti kunci kira-kira ketika memutuskan sama ada akan memfailkan muflis atau membubarkan syarikat. Seorang hakim muflis memeriksa nilai buku ketika memutuskan bagaimana syarikat akan dilikuidasi.