Cara Menolak Makan Tengah Hari Perniagaan dengan Sopan

Apabila vendor menjemput anda untuk makan tengah hari perniagaan atau anda dijemput untuk makan tengah hari rangkaian perniagaan, perkara terakhir yang anda mahu lakukan adalah menyinggung perasaan tuan rumah dan membahayakan hubungan profesional anda. Namun, kadangkala jadual anda mungkin tidak membenarkan anda hadir atau anda mungkin tidak lebih suka meluangkan masa di luar tempat kerja dengan orang yang menjemput anda. Apa pun alasan anda, anda boleh menolak makan tengah hari perniagaan dengan sopan tanpa melukai perasaan calon tuan rumah anda.

Tindak Balas Kata Seru

1

Terima kasih atas jemputannya untuk makan tengah hari. Ucapan terima kasih anda menunjukkan bahawa anda menghargai tawaran tersebut dan melembutkan penolakan anda yang akan datang.

2

Menolak pelawaan itu dengan sopan. Contohnya, katakan, "Maaf, saya tidak dapat bertemu dengan anda semasa makan tengah hari hari ini kerana jadual saya sudah padat." Tawarkan alasan yang tepat dan spesifik, jika mungkin, seperti anda sudah mengadakan perjumpaan makan tengah hari atau anda sedang bekerja makan tengah hari untuk memenuhi tarikh akhir.

3

Tawarkan untuk menjadualkan semula, jika anda berminat. Katakan, "Saya akan hadir esok untuk makan tengah hari, jika anda ingin bertemu ketika itu." Sekiranya anda cuba mengelakkan menghadiri makan tengah hari perniagaan dengan penjual, hilangkan tawaran untuk dijadualkan semula.

Balas Jemputan Bertulis

1

Kembalikan kad balasan RSVP, jika ada yang disertakan dengan jemputan. Nyatakan pada kad yang anda tidak akan hadiri. Hantarkan kad itu kepada tuan rumah acara.

2

Hubungi tuan rumah dan nyatakan dengan sopan bahawa anda tidak dapat menghadiri acara rangkaian. Contohnya, katakan, "Terima kasih kerana menjemput saya ke makan tengah hari. Malangnya, saya tidak dapat hadir."

3

Terangkan mengapa anda tidak akan dapat hadir hanya jika anda mahu melakukannya. Tidak perlu memberikan penjelasan khusus.