Nisbah Hasil kepada Pampasan

Walaupun beberapa firma Wall Street menarik minat orang ramai kerana menghabiskan lebih dari separuh pendapatan mereka untuk tenaga kerja, perniagaan kecil sering kali mempunyai nisbah pampasan-terhadap-pendapatan yang lebih tinggi. Pampasan dan pendapatan biasanya paling penting bagi perniagaan kecil kerana mereka paling tidak mampu membelinya. Oleh itu, syarikat kecil sering mempunyai tugas menakutkan untuk meningkatkan pendapatan tanpa modal insan untuk meningkatkan produktiviti.

Pengenalan

Nisbah pampasan-ke-hasil membandingkan jumlah wang yang dibelanjakan syarikat untuk membayar pekerjanya dengan jumlah wang yang dihasilkannya dalam penjualan bersih. Pampasan biasanya merangkumi faedah - seperti insurans penjagaan kesihatan - dan bahagian majikan dari cukai mandatori, seperti Jaminan Sosial dan Medicare, dan tentu saja gaji pulang. Beberapa syarikat memasukkan faedah dalam pampasan pampasan kepada pendapatan mereka, seperti kemudahan penitipan anak percuma dan makanan ringan percuma.

Nisbah Biasa

Nisbah pampasan-rata-rata pendapatan berbeza mengikut industri dan kadang-kadang turun naik dalam industri. Sebagai contoh, raksasa perbankan HSBC mempunyai nisbah pampasan-ke-hasil sebanyak 234 atau 23,4 persen pada tahun 2010, sementara firma perbankan UBS mempunyai nisbah pampasan-ke-pendapatan sebesar 7,732 atau 73,2 persen pada tahun 2010, menurut Thomson Reuters. Perniagaan kecil sering mempunyai nisbah pampasan-ke-hasil 70 peratus atau lebih tinggi kerana margin yang jauh lebih rendah dan overhead yang lebih tinggi daripada perniagaan besar.

Kesannya

Membelanjakan terlalu banyak untuk pekerja boleh membunuh perniagaan, kerana syarikat itu mungkin tidak memperoleh cukup pendapatan untuk melabur semula dan berkembang. Di samping itu, pekerja baru memerlukan latihan dan kadang-kadang menyebabkan penjualan menurun dengan membuat kesilapan dengan pelanggan, yang membuat syarikat kecil lebih sukar, menurut CNN Money. Contohnya, restoran kadang-kadang terpaksa membayar makanan untuk pelanggan yang mendapat layanan buruk daripada pelatih, seperti jika pelayan baru menumpahkan minuman kepada pelanggan. Syarikat kecil kadang-kadang mengelakkan pengambilan pekerja baru kerana mereka tidak dapat menyerap kos untuk melatih pekerja baru dan potensi penurunan pendapatan. Bagaimanapun, pekerja adalah aset terpenting perniagaan kecil, menurut Pusat Pembangunan Perniagaan Kecil Georgia.

Petua

Mana-mana perniagaan harus mengharapkan untuk membelanjakan tambahan 30 peratus hingga 40 peratus dalam faedah dan cukai di atas gaji asas pekerja. Teknologi dan penyumberan luar dapat membantu syarikat mengurangkan kos buruh. Sebagai contoh, bukannya mengambil pekerja kerani gaji, kontrak syarikat sumber manusia untuk mengendalikan tugas gaji. Daripada menyimpan akauntan sepenuh masa, gunakan perisian perakaunan dan kunjungi BPA langsung beberapa kali dalam setahun untuk berunding. Syarikat tidak perlu memecat pekerja untuk mengurangkan anggaran tenaga kerja mereka. Sebagai contoh, perniagaan boleh membuat beberapa posisi pekerja sambilan atau pekerja tetap ketika permintaan pelanggan melambat.