Apakah Operasi Merchandising?

Sebagai syarikat merchandising, anda boleh membahagikan aktiviti anda ke dalam operasi yang berasingan dan menentukan seberapa efisien masing-masing menjalankan kerjanya. Syarikat anda membeli produk, memasukkannya ke dalam simpanan dan menjualnya semula untuk mendapatkan keuntungan. Setiap fungsi merchandising yang diperlukan untuk proses ini beroperasi sebagai unit terpisah. Operasi merchandising ini mewakili langkah-langkah yang diperlukan bagi syarikat untuk menjalankan perniagaan merchandising dan menyelaraskan fungsinya.

Pembelian

Membeli barang dagangan anda melibatkan mengenal pasti pembekal yang dapat memenuhi target harga dan kualiti anda, memesan kuantiti yang sesuai, mengatur pengiriman ke gudang anda, menerima dan memeriksa barang dagangan dan memasukkannya ke dalam inventori. Bahagian operasi anda menghasilkan bahagian terbesar dari kos anda, menjadikan kawalan kos barangan yang dibeli menjadi faktor utama dalam keuntungan syarikat dagangan anda.

Persediaan

Perniagaan merchandising harus menguruskan inventori untuk memastikan barang dagangan berada dalam kondisi baik dan untuk mengesan barang sehingga barang tersedia ketika hendak dijual. Inventori dapat berkekalan, yang merupakan metode pengendalian yang melacak barang yang dibeli dan dijual secara berterusan, atau dapat beroperasi secara kitaran, dengan persediaan diambil secara berkala dan biaya dihitung dan ditetapkan pada akhir setiap tempoh. Dalam kedua-dua kes tersebut, operasi inventori memerlukan merchandiser untuk menentukan berapa banyak inventori yang akan dibawa, di mana menyimpannya dan bagaimana mengoptimumkan penggunaan ruang yang ada.

Jualan

Operasi penjualan syarikat barang dagangan anda menentukan strategi penjualan dan campuran produk. Bahagian penjualan mempertimbangkan permintaan yang diharapkan, tindakan pesaing, strategi promosi, gambar yang akan dipersembahkan dan ciri-ciri yang dapat digunakan oleh kakitangan penjualan untuk menjual produk. Apabila bahagian penjualan beroperasi dengan berkesan, syarikat mempunyai inventori yang sesuai dengan penjualan yang diproyeksikan dan mencapai penjualan tersebut, menghasilkan keuntungan yang diharapkan.

Pembentangan

Walaupun bahagian penjualan mengembangkan strategi penjualan secara keseluruhan, sebuah syarikat merchandising sering mempunyai operasi terpisah yang bertanggung jawab atas penyampaian produk secara runcit. Bagi peruncit fesyen, misalnya, susunan manikin, pakaian, bahan promosi dan pameran di kedai adalah penting. Bahagian operasi merchandise ini melaksanakan strategi penjualan dengan cara yang kreatif untuk menarik pelanggan dan mendorong mereka untuk membeli barang yang ditawarkan.

Pentadbiran

Tiga bahagian perniagaan merchandising yang menentukan keuntungan adalah fungsi pembelian, yang menghasilkan kos barang; fungsi penjualan, yang menghasilkan pendapatan; dan pentadbiran, yang merupakan overhead. Oleh kerana keuntungan anda adalah hasil tolak kos penjualan dan overhed, keuntungan meningkat apabila anda meningkatkan jualan tetapi kenaikan overhed tetap rendah. Mengawal kos overhed semasa melaksanakan strategi penjualan untuk meningkatkan pendapatan adalah kaedah yang efektif untuk meningkatkan keuntungan bagi perusahaan merchandising.