Cara Memantau & Mengawal Rancangan Perniagaan Anda

Rancangan perniagaan adalah dokumen komprehensif yang menggariskan elemen penting bagaimana anda mengendalikan perniagaan anda. Pelan ini biasanya merangkumi penilaian pasaran dan persaingan anda, perincian anggaran operasi anda, dan matlamat perniagaan jangka pendek dan jangka panjang anda. Walaupun banyak pemilik perniagaan menulis rencana pemasaran untuk mendapatkan pinjaman bisnis, rancangan itu dapat menjadi alat yang berguna untuk memantau dan mengendalikan operasi yang sedang berjalan.

Buat Tarikh Semakan Pelan

Rancangan perniagaan harus dikaji secara berkala, terutama jika bisnis berkembang dengan cepat, mengalami masalah aliran tunai, menambahkan produk atau perkhidmatan baru atau menjangkau pasar baru. Sejajarkan tarikh ulasan anda dengan tujuan jangka pendek dan jangka panjang yang digariskan dalam rancangan perniagaan asal dan lakukan analisis perbandingan. Bergantung pada perniagaan anda, ini mungkin merupakan tinjauan bulanan, suku tahunan atau tahunan.

Membangunkan Sistem Penjejakan

Sekiranya rancangan perniagaan anda mengandungi tujuan yang dapat diukur, kembangkan sistem penjejakan untuk menilai tempat anda berdiri dengan kerap. Contohnya, jika rancangan tersebut memerlukan penghasilan sejumlah bulan, lacak pendapatan dengan anggaran harian atau mingguan untuk memantau dan mengawal prosesnya. Pendekatan ini membolehkan anda mengubah sistem jika nombor anda jauh dari tanda. Pantau elemen utama dengan kerap. Elemen utama rancangan perniagaan merangkumi penyelidikan mengenai pasaran dan persaingan anda serta unjuran pendapatan. Setiap elemen ini boleh berubah dengan cepat, dan anda harus terus mengetahui di mana anda berada dalam masalah ini.

Menyelaraskan Rancangan Perniagaan dan Pemasaran

Rancangan perniagaan dan pemasaran bertindih dalam beberapa cara, jadi meninjau kedua-dua dokumen secara serentak secara berkala membantu anda memantau dan mengawal tujuan dan ukuran setiap rencana. Sekiranya elemen satu rancangan berubah secara mendadak, nilaikan kesannya terhadap rancangan lain. Sebagai contoh, jika rancangan pemasaran anda meminta anda untuk melancarkan kempen media utama, tetapi unjuran pendapatan rancangan perniagaan anda lemah, periksa masing-masing agar tetap berada di landasan yang betul.

Lakukan Perubahan Apabila Perlu

Rancangan perniagaan bukanlah dokumen yang tidak dapat ditukar ganti. Anggaplah ia sebagai rancangan lancar yang dapat diubah dan diperbaharui ketika perniagaan anda berubah dan berkembang. Jangan berpegang pada elemen rancangan anda yang sudah usang atau tidak lagi berguna. Contohnya, jika sebahagian daripada rancangan lima tahun anda merangkumi pindah ke kemudahan yang lebih besar, tetapi setelah lima tahun anda mendapati bahawa kemudahan kecil anda berfungsi dengan baik, semak semula dan kemas kini rancangan perniagaan tersebut. Periksa semula rancangan anda secara berterusan agar anda sentiasa melihat ke depan dalam kenaikan satu, tiga dan lima tahun, berdasarkan unjuran masa depan pada prestasi masa lalu.