Tiga Kaedah Memotivasi Pekerja Dengan Perubahan Organisasi

Perubahan organisasi boleh dilakukan dalam pelbagai bentuk, dari perubahan sederhana dalam falsafah perniagaan anda hingga perubahan rasmi mengenai produk atau penawaran perkhidmatan perniagaan anda. Memotivasi pekerja melalui perubahan organisasi memerlukan pengabdian tunggal untuk mengekalkan semangat pekerja. Menjaga pekerja bahagia walaupun dengan sedikit perubahan dalam operasi boleh menjadi sukar, kecuali anda, sebagai pemilik perniagaan, meletakkan nilai dalam pendapat dan perkembangan peribadi setiap pekerja.

Proses Perubahan Organisasi

Perubahan dalam organisasi anda tidak semestinya merupakan perubahan fizikal perniagaan anda, perubahan secara besar-besaran dalam cara syarikat anda membawa wang, atau perubahan cara perniagaan anda menghasilkan produk. Perubahan organisasi boleh berlaku untuk budaya, strategi perniagaan dan pengurusan sumber manusia. Perubahan bukan korporat ini berlaku dalam fikiran pekerja anda dan dalam falsafah bagaimana anda, sebagai pemilik, memilih untuk berniaga. Menurut laman web Pengurusan Bantuan, memotivasi pekerja anda melalui perubahan organisasi bergantung pada kemampuan anda untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif untuk semangat dan pemerkasaan peribadi yang lebih tinggi.

Memudahkan Pembelajaran Pekerja

Hanya memberikan latihan tambahan untuk membiasakan pekerja dengan perubahan organisasi tidak mencukupi untuk memotivasi pekerja dan menambah pengetahuan. Menurut Businessballs.com, laman web maklumat perniagaan, yang memfokuskan pada pengembangan pekerja dari segi kematangan emosi, integriti dan belas kasihan membolehkan pekerja merasa secara peribadi dilaburkan dalam perubahan organisasi. Pekerja yang merasa lebih banyak dilaburkan dalam proses perubahan syarikat menunjukkan tahap motivasi yang lebih tinggi dan memasukkan kaedah operasi baru. Ini memungkinkan peralihan yang lebih lancar dan membantu syarikat anda meningkatkan produktiviti keseluruhan.

Sejajarkan Matlamat Pekerja

Menyelaraskan matlamat perniagaan syarikat anda dengan tujuan peribadi pekerja anda dapat membantu anda meningkatkan motivasi tenaga kerja melalui perubahan organisasi. Sebagai contoh, menyatakan matlamat perniagaan anda dari segi membina hubungan masyarakat yang positif dan mengekalkan tahap keuntungan yang bertanggungjawab membolehkan pekerja mengenal pasti tujuan perniagaan tersebut, kerana mereka dapat menerapkan konsep tersebut pada keinginan peribadi. Pekerja yang memahami dan menyetujui matlamat syarikat anda bekerja lebih keras untuk membantu perniagaan anda mencapai pencapaian tersebut. Sebaliknya, pekerja tidak akan berusaha sekuat tenaga untuk mencapai matlamat yang mereka anggap tidak jujur ‚Äč‚Äčatau tidak bermoral.

Pastikan Komunikasi Dibuka

Ketelusan sangat membantu mengurangkan keraguan pekerja mengenai perubahan organisasi, dan membolehkan pekerja merasa lebih terlibat dengan inisiatif baru syarikat anda. Menjadualkan sesi soal jawab dengan pekerja juga dapat membantu menyebarkan maklumat, dan menyebarkan khabar angin sebelum gosip pejabat dapat merosakkan semangat kerja. Bercakap dengan jelas dan mengelakkan putaran jawapan anda dapat menghilangkan bahasa yang tidak jelas yang boleh menyebabkan kekeliruan. Pekerja melihat melalui pemilik yang tidak bercakap menggunakan bahasa langsung. Menjaga komunikasi terbuka dan positif semasa perubahan organisasi membuat pekerja tetap termotivasi, dan bahkan dapat menimbulkan idea baru yang tidak Anda pertimbangkan ketika pertama kali menerapkan perubahan ini.