Topik Mesyuarat Keselamatan Gudang

Gudang memberikan cabaran keselamatan bagi orang yang bekerja di dalamnya. Semua gudang menempatkan pelbagai jenis barang dan bahan, dan mereka mengendalikan dan memindahkannya dengan cara yang berbeza. Mesyuarat keselamatan harus tertumpu pada standard dan peraturan Pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan. Topik peringatan keselamatan untuk mesyuarat keselamatan harus menyegarkan pekerja dalam latihan OSHA yang mereka miliki dan dalam topik yang berkaitan dari Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Nasional (NIOSH) yang memperkuat dan meningkatkan keselamatan pekerja dalam pekerjaan pergudangan.

Lif forklift

Trak perindustrian berkuasa termasuk forklift atau trak angkat dan trak tangan bermotor. Topik mesyuarat keselamatan biasanya merangkumi operasi forklift yang selamat dan keselamatan orang yang bekerja di sekitarnya. Pengendali harus mengetahui had beban dan cara meletakkan beban sehingga mereka dapat melihat di hadapan mereka. Tanduk amaran dan penggera sandaran, cermin pandang belakang dan selalu berhenti di semua persimpangan dan sudut membantu mengelakkan kecederaan pada pengendali dan pekerja lain.

Pengendalian dan Penyimpanan Bahan

Piawaian OSHA untuk mengendalikan dan menyimpan bahan disajikan dalam bahagian yang berbeza dalam Kod Peraturan Persekutuan. Walau bagaimanapun, 1910.176, Subpart N, memberikan gambaran asas mengenai pengendalian bahan di gudang. Bahagian (b) dan (e) membahas cara-cara bahan disimpan - dalam timbunan bersaiz terhad dengan banyak ruang di sekitarnya. Bahan harus diletakkan, dan dalam beberapa keadaan diikat, dengan tali atau bungkus plastik sehingga stabil dan tidak akan jatuh ke pekerja dan kawasan kerja. Sekiranya gudang menangani bahan berbahaya, ingatkan pekerja di mesyuarat keselamatan untuk memeriksa label amaran dan mengkaji prosedur untuk menangani kecemasan yang melibatkan kebocoran atau tumpahan.

Kawasan Berjalan dan Bekerja

Gudang biasanya berpotensi untuk serpihan di laluan pejalan kaki dan di seluruh kawasan simpanan. Piawaian OSHA 1910.22 menetapkan peraturan yang mengharuskan lantai dan kawasan penyimpanan bebas dari sampah atau apa sahaja yang boleh dilanggar atau dilanggar oleh pekerja. Kawasan ini juga mesti kering dan bebas dari paku atau benda lain yang melekat dari dinding atau bahan simpanan. Permukaan lantai berjalan dan bekerja juga perlu mempunyai lubang, lubang atau bukaan kekal yang ditutup dan ditandakan dengan papan tanda. Pagar pengawal harus diletakkan di sekitar bukaan seperti itu dan di platform dan jalan yang dinaikkan.

Alat pelindung diri

Mesyuarat keselamatan adalah masa yang tepat untuk meninjau peraturan untuk peralatan pelindung diri dan memastikan setiap pekerja mempunyai peralatan untuk melindungi tubuhnya - terutama kepala, mata, telinga, tangan dan kakinya. PPE yang rosak atau usang hendaklah diganti dengan segera. Pastikan pekerja anda mengetahui PPE apa yang mereka perlukan dan kapan mereka memerlukannya, bagaimana cara memakai peralatan dengan betul dan kapan harus menyerahkan sesuatu untuk diganti.