Apakah Anak Syarikat Syarikat?

Perniagaan boleh mengambil banyak bentuk, tetapi satu perkara yang sering dikongsi oleh perniagaan adalah keperluan untuk mempelbagaikan ketika mereka berkembang. Ini mungkin termasuk bercabang ke pasar baru atau mengambil langkah untuk menjangkau sekumpulan calon pelanggan yang lebih besar. Salah satu cara perniagaan berkembang adalah dengan mewujudkan dan memperoleh anak syarikat, yang mereka kendalikan tetapi membiarkannya kekal sebagai entiti undang-undang dan kewangan yang terpisah.

Definisi

Anak syarikat adalah mana-mana entiti yang berada di bawah kawalan syarikat yang berasingan. Syarikat pengendali dikenali sebagai syarikat induk. Satu syarikat induk boleh memiliki berpuluh-puluh anak syarikat, atau sedikitnya satu. Anak syarikat mungkin merupakan syarikat yang diperbadankan atau jenis entiti perniagaan yang tidak diperbadankan, seperti perkongsian. Bagaimanapun, syarikat induk berkuasa apabila mempunyai lebih dari separuh hak suara untuk anak syarikat, yang memberikannya wewenang atas keputusan kewangan dan operasi.

Jenis-Jenis

Beberapa anak syarikat memulakan hidup sebagai syarikat bebas. Kemudian, perniagaan yang lebih besar menyasarkan mereka untuk pemerolehan. Setelah perniagaan yang lebih besar membeli saham yang mencukupi atau membuat perjanjian dengan pemilik perniagaan yang lebih kecil, ia menjadi anak syarikat. Anak syarikat lain tumbuh dari syarikat induknya. Mereka mungkin bermula sebagai bahagian atau jabatan yang bertambah besar dan akhirnya berputar tetapi tetap berada di bawah kawalan syarikat induk. Anak syarikat boleh berfungsi dengan tahap autonomi yang tinggi, menjual produk mereka sendiri dan membuat keputusan perniagaan sehari-hari secara dalaman. Yang lain hanya melayani syarikat induk mereka dan tidak banyak bercakap dalam operasi mereka sendiri.

Tujuan

Syarikat mempunyai anak syarikat kerana beberapa sebab. Dalam beberapa kes, anak syarikat memberikan perlindungan kewangan dan undang-undang, kerana mereka tidak meletakkan syarikat induk pada tahap tanggungjawab atau risiko yang sama. Dalam kes lain, perniagaan menggunakan anak syarikat untuk mengintegrasikannya secara menegak. Sebagai contoh, pengeluar pakaian boleh mengendalikan anak syarikat yang memproses kapas dan bulu, memberikannya akses mudah ke bahan-bahan penting ini setiap masa. Anak syarikat juga membenarkan perniagaan memenuhi peraturan pelanggan khas. Sebagai contoh, pada tahun 2011 pengeluar mikropemproses Intel membentuk anak syarikat semata-mata untuk menjual cip komputer kepada kerajaan AS.

Perakaunan untuk Anak Syarikat

Apabila syarikat induk menyediakan penyata kewangan, syarikat tersebut juga perlu mengambil kira anak syarikatnya. Persatuan Piawaian Pelaporan Kewangan Antarabangsa menetapkan piawaian perakaunan, termasuk Piawaian Perakaunan Antarabangsa, yang menentukan anak syarikat dan memberikan garis panduan mengenai cara mengira mereka. Secara amnya, syarikat induk mesti menghasilkan penyata kewangan gabungan yang merangkumi semua anak syarikat mereka kecuali syarikat induk itu adalah anak syarikat itu sendiri dan tidak diperdagangkan secara terbuka.