Apakah Perayauan Data pada iPad?

Semua iPad dapat mengakses data Internet melalui sambungan rangkaian Wi-Fi. Semasa membeli iPad, anda boleh memilih model yang merangkumi sambungan data selular pilihan. Sekiranya iPad anda mempunyai sambungan selular, anda dapat mengakses Internet walaupun anda berada di luar jangkauan Wi-Fi. Anda boleh melayari Web, menghantar dan menerima e-mel, dan mengakses muat turun melalui rangkaian selularnya. Akses ini serupa dengan perkhidmatan yang anda miliki melalui penyedia telefon bimbit anda pada iPhone.

Kesambungan iPad

Pelanggan yang ingin memasukkan pilihan data selular dengan iPad mereka mesti memutuskan untuk melakukannya pada masa pembelian dan memilih model Wi-Fi + Selular. Untuk menggunakan data selular, pelanggan memilih rancangan penyedia selular dari penyedia yang sama yang biasanya memudahkan perkhidmatan telefon bimbit, termasuk AT&T dan Verizon di Amerika Syarikat. Pelan data selular dari penyedia ini dikenakan harga komersil. Sebaliknya, penyambungan data melalui Wi-Fi tidak menanggung kos tambahan untuk pengguna iPad.

Rangkaian Selular

Apabila pengguna iPad memilih penyedia data selular untuk digunakan dengan tablet, dia dapat memilih dari beberapa jenis akaun. Akaun diperbaharui bulanan untuk jumlah data tetap adalah perkara biasa. Sekiranya anda merancang untuk selalu bergantung pada data selular, dan bukan hanya sebagai sandaran untuk sambungan tanpa wayar, anda mungkin akan mendapat nilai yang lebih baik untuk wangnya dengan memilih pelan data tetap. Pilihan ini mirip dengan memilih rancangan jangka panjang dengan pengendali telefon bimbit, dengan penggunaan yang kerap biasanya lebih murah secara terancang berbanding dengan dasar bayar-sambil-pergi.

Perayauan

Sama seperti telefon bimbit, jika iPad berada di kawasan tanpa perkhidmatan dari penyedia selularnya, ia dapat menggunakan rangkaian lain untuk menyediakan sambungan Internet. Jenis akses ini dipanggil perayauan data. Perkhidmatan perayauan boleh menanggung kos tambahan yang besar. Contoh tipikal ketika perayauan data mungkin berlaku adalah ketika pengguna iPad melakukan perjalanan ke negara lain. Caj perayauan data bergantung pada rancangan data selular pengguna. Sebagai contoh, sebilangan penyedia data selular menawarkan rancangan antarabangsa, dengan pengurangan kos untuk mengakses perkhidmatan data yang tidak dilindungi oleh rangkaian lalai.

Membeli

Perayauan data dan pilihan data selular lain disediakan secara bebas daripada perkhidmatan Apple. Pengguna yang ingin mengakses pilihan data selular seperti perayauan data membuat perjanjian yang diperlukan dengan penyedia data selular mereka. Dalam pengertian ini, iPad berfungsi sama dengan iPhone dan telefon pintar lain, di mana pembelian peranti itu sendiri adalah terpisah daripada membeli perkhidmatan yang membolehkan pengguna menyambungkan peranti ke perkhidmatan rangkaian.

Ketersediaan

Perayauan data tidak semestinya tersedia di semua lokasi. Adakah pengguna iPad dapat mengakses perayauan data bergantung pada sama ada pembawa data yang sesuai tersedia di kawasan tersebut. Sekiranya anda ingin membenarkan perayauan data apabila tersedia, anda boleh menetapkan iPad untuk melakukannya dengan memilih "Tetapan", "Umum" dan kemudian "Selular". Mengetuk gelangsar di sebelah Perayauan Data sehingga berbunyi "Hidup" mengaktifkan keupayaan. Sekiranya anda ingin memastikan bahawa anda tidak pernah dikenakan bayaran untuk perayauan data, anda boleh mematikan perayauan data di bahagian yang sama.

Maklumat Versi

Maklumat dalam artikel ini berlaku untuk iPad yang menjalankan iOS 6. Ini mungkin sedikit berbeza atau ketara dengan versi atau produk lain.