Iklan & Kesannya terhadap Perniagaan

Iklan adalah cabang pemasaran yang berkaitan dengan pengiriman mesej kepada pelanggan melalui media komunikasi sehala secara tradisional. Iklan boleh dibuat untuk menarik minat khalayak massa atau sasaran tertentu. Periklanan dapat memberikan pengaruh yang signifikan terhadap keberhasilan usaha kecil dan besar, dan industri yang cukup besar khusus untuk konsep, membuat dan menyebarkan iklan.

Jenis-Jenis

Iklan boleh diletakkan di berbagai media. Televisyen, radio, majalah dan surat khabar mendominasi dunia periklanan sepanjang abad ke-20, tetapi Internet terus mendapat populariti di kalangan pengiklan sejak pertumbuhan pesatnya pada tahun 1990-an. Iklan tidak terhad kepada pilihan media; iklan juga dapat ditempatkan di lokasi fizikal, seperti papan iklan dan tingkap kedai.

Ketika media pengiklanan berubah, amalan perniagaan berubah sebagai tindak balas, memastikan bahawa dunia perniagaan, dan khususnya jabatan pemasaran, tidak pernah terbantut.

Tujuan

Strategi iklan melayani pelbagai tujuan. Untuk syarikat, jenama atau produk baru, iklan dapat berfungsi untuk memberi maklumat kepada pelanggan mengenai produk baru dan mendorong minat di pasaran. Untuk pemain yang ada, iklan dapat mengingatkan pelanggan tentang nilai produk, menyarankan penggunaan baru untuk produk atau mendorong pembelian berulang melalui promosi.

Kelebihan daya saing

Periklanan dapat memberi pengaruh besar pada perniagaan baru dengan menciptakan halangan besar untuk masuk di pasar yang mapan. Syarikat-syarikat terkenal dengan anggaran iklan yang besar dan pengiktirafan nama di seluruh pasaran dapat memiliki kelebihan daya saing yang signifikan berbanding pesaing baru. Syarikat dengan anggaran yang besar juga dapat membuat kempen balas untuk meniadakan kesan usaha pengiklanan syarikat baru.

Pertimbangan

Perniagaan boleh memilih untuk menghasilkan iklan secara dalaman - menggunakan kepakaran pemiliknya atau dengan menggunakan pakar di jabatan pemasaran mereka - atau menggunakan perkhidmatan agensi iklan. Kepentingan pengiklanan untuk semua jenis perniagaan telah melahirkan seluruh industri perunding iklan profesional dan agensi pengeluaran iklan. Menggunakan agensi iklan dapat membantu anda menghasilkan kempen iklan berimpak tinggi, tetapi kosnya tinggi untuk syarikat baru.

Masa Depan

Sebagai trend umum, iklan yang diperibadikan semakin popular untuk pelbagai produk dan perkhidmatan. Mekanisme penempatan iklan pintar, seperti iklan Google dan Facebook Google, memastikan bahawa iklan dilihat oleh orang yang tepat, memaksimumkan kecekapan perbelanjaan iklan. Iklan yang dihantar ke e-mel dan telefon bimbit juga dapat sangat dipersonalisasi, mengirimkan iklan kepada penonton untuk produk yang melengkapi barang yang baru mereka beli.