Adakah Pengiklanan di Facebook Berbaloi?

Facebook membolehkan anda menjangkau jutaan pelanggan berpotensi dan semasa dengan membuat halaman untuk perniagaan anda, yang percuma, tetapi Facebook juga menawarkan iklan dengan mana anda dapat mempromosikan halaman Facebook, laman web atau promosi semasa anda kepada orang yang sesuai dengan demografi yang anda tentukan .

Kos

Pengiklanan Facebook boleh mengambil dua bentuk; anda membayar ketika orang mengklik iklan anda (CPC) atau setiap kali seseorang melihat iklan anda (CPM). Apa sahaja kaedah yang anda pilih, anda menetapkan anggaran harian maksimum untuk kos iklan Facebook anda, yang boleh anda sesuaikan pada bila-bila masa. Anda juga boleh memanfaatkan tawaran kredit iklan percuma dan iklan percubaan yang boleh anda jalankan secara percuma.

Maklum balas

Iklan Facebook berfungsi berbeza daripada iklan dalam talian yang lain kerana Facebook mempunyai data demografi. Akibatnya, sedangkan Google mungkin menunjukkan kepada anda bahawa 50 peratus orang yang mengklik iklan anda mencari anda secara langsung atau berada di "thatsite.com", Facebook dapat memberitahu anda usia, lokasi dan jantina orang yang mengklik iklan anda. Lebih-lebih lagi dengan pengiklanan Facebook, anda boleh mendapatkan maklum balas terperinci jenis ini untuk setiap iklan yang anda hantar.

Menyasarkan

Dengan menggunakan maklum balas ini, anda dapat menargetkan demografi anda dengan lebih baik, tetapi dengan pengiklanan Facebook, anda juga dapat memastikan bahawa hanya demografi tertentu yang melihat iklan tertentu. Dengan cara ini, anda boleh mengiklankan peraduan hanya kepada pelanggan tempatan atau mempromosikan satu malam kepada orang yang belum berkahwin sahaja. Kemungkinannya tidak berkesudahan, dan sepenuhnya unik untuk media pengiklanan seperti Facebook.

Hubungan

Sudah tentu, agar ini berkesan, anda harus benar-benar mengetahui dan memahami pelanggan anda. Sekiranya anda tidak mempunyai pengetahuan mendalam seperti ini, menggunakan kaedah pengiklanan yang tepat seperti Facebook tidak akan berjaya. Anda sebenarnya boleh membuang wang anda, wang yang paling baik digunakan dalam iklan yang lebih tradisional yang menyiarkan dan bukan iklan yang disesuaikan.