Cara Membuat Persembahan PowerPoint yang Menggariskan Proposal atau Rancangan Perniagaan Anda

Rancangan atau cadangan perniagaan yang diteliti secara menyeluruh akan memberi maklumat kepada pembaca mengenai setiap bidang perniagaan atau projek. Dokumen ini akan menunjukkan operasi, menguraikan strategi dan membandingkan cabaran, semuanya dengan terperinci. Pembentangan PowerPoint harus melengkapkan dokumen dan berfungsi sebagai alat bantu visual untuk rujukan cepat dan maklumat yang dipertingkatkan.

1

Gunakan persembahan PowerPoint untuk menyoroti maklumat yang paling penting dalam rancangan. Hadkan teks hingga kira-kira 20 hingga 30 perkataan setiap slaid, bila boleh dan gunakan ukuran fon yang mudah dibaca untuk membaca dengan mudah, seperti font 28 atau 320 titik.

2

Jauhkan latar belakang supaya tidak menarik perhatian penonton dari maklumat slaid. Pilih warna latar yang berbeza dengan warna fon, kerana ini juga akan menjadikan slaid lebih senang dibaca.

3

Buat slaid untuk berkorelasi dengan susunan dokumen. Sorot bidang penting seperti tujuan dan misi, penerangan dan ringkasan, contoh, perbandingan, trend, strategi, garis masa, carta organisasi dan maklumat kewangan. Berikan setiap subjek slaid sendiri untuk mengelakkan penampilan yang tidak kemas.

4

Labelkan semua carta dengan jelas dan gunakan angka bulat apabila merujuk kepada kos atau unit. Beri masa tambahan untuk penonton membaca slaid dengan nombor, jika anda menggunakan peralihan masa. Ini akan membolehkan masa penonton memahami maklumat sebelum slaid seterusnya.

5

Pastikan maklumat dalam persembahan PowerPoint berkesan tanpa rancangan atau cadangan seperti yang ada di dalamnya. Kemukakan persembahan kepada rakan atau orang kepercayaan sebagai ujian untuk melihat apakah mereka dapat memahami maklumat tanpa dokumen anda. Lakukan penyesuaian, seperti yang diperlukan, sebelum menyampaikan persembahan kepada bakal pelabur atau rakan perniagaan anda.