Cara Memperbaiki Fail Video di Windows XP untuk Menunjukkan Bingkai

Sekiranya anda mempunyai komputer yang dilengkapi dengan Windows XP, anda boleh menyimpan dan memainkan video digital pada sistem anda selagi anda mempunyai perisian yang serasi. Microsoft Windows Media Player adalah pemain media asli pada Windows XP dan menyokong pemutaran untuk fail WMV, AVI, ASF dan MP4. Sekiranya anda mahu fail video digital anda memaparkan bingkai rakaman di direktori penyimpanannya, anda boleh memilih tetapan paparan ini hanya dengan beberapa klik.

1

Navigasi ke menu "Mula" dan pilih "Komputer Saya." Tetingkap akan memaparkan kandungan komputer anda. Cari dan buka direktori penyimpanan video digital anda.

2

Pergi ke "Alat" pada menu tetingkap dan pilih "Pilihan folder ..." Kotak dialog Pilihan Folder muncul.

3

Klik tab "Lihat" dan pergi ke bahagian "Tetapan Lanjutan". Di bawah "Fail dan Folder", pastikan bahawa pilihan "Selalu tunjukkan ikon, jangan sekali-kali gambar kecil" tidak dipilih. Sekiranya ada, hapus centang kotak ini, klik "Terapkan" dan klik "OK."

4

Klik kanan di mana sahaja di kawasan senarai fail tetingkap dan pilih tab "Lihat". Pilih pilihan "Thumbnail". Video digital akan dipaparkan sebagai lakaran kecil yang diambil dari bingkai rakaman mereka.