Skrin Biru Komputer Saya Semasa Saya Masukkan Kad SD

Kesalahan skrin biru adalah ralat yang sukar untuk diselesaikan kerana ia boleh disebabkan oleh banyak perkara yang berbeza. Sekiranya komputer anda secara tidak sengaja crash dengan layar biru ketika kad SD dimasukkan, itu mungkin salah dengan kad atau pembaca kad. Pemacu peranti yang bertentangan juga boleh menyebabkan tingkah laku tidak menentu dengan pembaca kad.

Pembaca Kad Mungkin Rosak

Sekiranya boleh, ganti pembaca kad dengan yang lain, dan pantau sama ada masalah itu berterusan atau tidak. Pembaca kad yang rosak boleh menyebabkan ketidakstabilan sistem dan juga kesalahan skrin biru. Untuk memastikan bahawa bukan port USB yang rosak, pindahkan pembaca kad ke port lain dan pantau hasilnya. Sekiranya pembaca anda sudah terbina dalam, cuba gunakan alat luaran.

Pemandu Mungkin Rosak

Windows harus memasang pemacu peranti untuk pembaca kad secara automatik semasa pertama kali digunakan. Sekiranya pemacu peranti untuk pembaca kad rosak oleh virus atau perisian hasad, ia juga boleh menyebabkan prestasi dan kerosakan yang tidak menentu. Sekiranya anda mempunyai peranti lama yang mempunyai pemacu sendiri, periksa dalam talian jika pemacu yang dikemas kini tersedia.

Kad SD Mungkin Rosak atau Jangkitan

Sekiranya masalah berlaku hanya dengan kad SD tertentu, kadangkala rosak atau dijangkiti perisian hasad. Gunakan kad SD yang lain untuk melihat apakah ralat skrin biru diasingkan hanya pada kad tertentu. Lumpuhkan AutoPlay untuk pemacu yang boleh ditanggalkan dari panel Kawalan Windows, dan kemudian jalankan imbasan virus dan malware sepenuhnya pada kad SD.