Cara Menangani Pekerja dengan Pakaian Kerja Apabila Berpakaian Tidak Tepat

Kod berpakaian bertujuan untuk mempromosikan profesionalisme di tempat kerja, baik untuk pekerja yang bekerja di sana dan pelanggan yang dilayan oleh syarikat tersebut. Anda kadang-kadang mungkin bertemu dengan pekerja yang percaya bahawa kod pakaian tidak berlaku untuknya, atau yang telah melupakan apa yang merupakan pelanggaran kod pakaian. Dengan mengambil tindakan segera dan bercakap dengan pekerja mengenai kod pakaian, anda menghalang pekerja lain daripada mempercayai kod berpakaian tidak lagi berlaku, dan anda menjunjung tinggi imej profesional syarikat.

1

Hadapi pekerja secara tertutup. Seorang pekerja mungkin menganggapnya memalukan jika ditangani di hadapan orang lain, atau mungkin merasa bahawa anda membuat contoh daripada dia.

2

Beri tahu pekerja dengan nama dan katakan kepadanya bahawa dia berpakaian tidak sesuai untuk pekerjaan itu. Terangkan diri anda dengan jelas dan terang-terangan. Elakkan daripada terdengar kurang ajar atau marah. Contohnya, "John, apa yang anda pakai tidak dapat diterima untuk persekitaran kerja ini dan untuk syarikat" lebih baik daripada "John, lebih baik jika anda memilih untuk berpakaian dengan pakaian yang berbeza ketika anda datang bekerja."

3

Terangkan kod pakaian syarikat kepada pekerja dan mengapa ia penting. Soroti bagaimana dia melanggar kod dan bagaimana anda mengharapkan dia berpakaian di masa depan. Contohnya, jika pekerja memakai baju yang menunjukkan tatu di badannya, jelaskan bahawa tatu mesti ditutup.

4

Maklumkan kepada pekerja bahawa tindakan tatatertib akan diambil sekiranya dia melanggar kod pakaian lagi. Elakkan berbunyi mengancam. Mesej anda mengenai tindakan masa depan seharusnya menjadi mesej, bukan ancaman. Contohnya, anda boleh mengatakan "John, jika anda melanggar kod pakaian pada masa akan datang, saya harus menuliskannya."