Cara Membuat Templat Lelong eBay

Ebay dapat memberikan aliran pendapatan tambahan atau bahkan pendapatan sepenuh masa untuk perniagaan kecil anda. Banyak penjual eBay membayar yuran keahlian untuk menggunakan perisian penyenaraian, yang biasanya merangkumi templat lelong, tetapi anda boleh membuat templat lelong eBay secara dalam talian secara percuma. Penyunting Hypertext Markup Language yang menerapkan teknologi What You See Is What You Get membolehkan anda membuat templat profesional menggunakan alat yang sama yang digunakan laman web keahlian untuk merancang templat. Anda tidak perlu mengetahui pengaturcaraan HTML untuk menggunakan penyunting WYSIWYG.

1

Lawati laman editor HTML dalam talian percuma, seperti quackit.com, htmleditor.in atau html.am (lihat Rujukan). Klik di dalam tetingkap pengeditan, dan tekan "Ctrl-A" untuk memilih teks contoh dan "Hapus" untuk menghapusnya.

2

Klik ikon "Jadual" di menu. Ikon Jadual kelihatan seperti kotak persegi, dan jika anda tidak pasti ikonnya, tahan kursor di atas ikon sehingga namanya muncul.

3

Masukkan "1" untuk bidang Baris dan Lajur di tetingkap Jadual Properties. Masukkan "0" untuk Ukuran Sempadan dan "800" untuk Lebar. Masukkan setiap nilai ini tanpa tanda petik. Klik "OK" untuk membuat jadual.

4

Klik di dalam meja, dan tekan "Enter" beberapa kali untuk meningkatkan ketinggian meja. Klik tempat di dalam jadual di mana anda ingin menambahkan gambar, untuk menggerakkan kursor ke sana. Tambahkan jadual lain di lokasi ini, menggunakan ikon Jadual, dengan panjang dan lebar gambar.

5

Lawati laman web hosting gambar percuma seperti Postimage.com, Imageshack.com atau TinyPic.com (lihat Sumber). Klik "Browse" untuk mencari foto untuk dimuat dari komputer anda, dan klik dua kali gambar untuk memuat naiknya. Anda memerlukan hosting dalam talian untuk gambar lelong anda agar sentiasa dipaparkan di eBay.com.

6

Klik gambar kecil gambar selepas memuat naik untuk melihat halaman gambar. Klik kanan gambar, dan pilih "Salin Gambar." Kembali ke editor HTML, klik kanan di dalam jadual gambar dan pilih "Tampal." Gambar anda akan terpapar di dalam jadual.

7

Buat jadual lain, di dalam jadual utama, untuk sekumpulan teks. Masukkan "750" atau kurang untuk Lebar dan "0" untuk Saiz Sempadan. Klik menu "Font" untuk memilih font dan menu "Size" untuk memilih ukuran font. Masukkan teks templat yang akan muncul di semua senarai eBay anda, seperti bahagian Pembayaran, Penghantaran, Maklum Balas dan Tentang Kami.

8

Klik "Sumber" di menu penyunting HTML untuk melihat kod sumber untuk templat anda. Klik di dalam tetingkap dan tekan "Ctrl-A" untuk memilih kod dan "Ctrl-C" untuk menyalinnya ke papan keratan.

9

Lawati eBay.com (lihat Sumber), dan klik "Jual Item." Masukkan tajuk untuk lelongan anda, dan pilih kategori. Tatal ke bawah ke bahagian Penerangan senarai, dan klik di dalam tetingkap. Tekan "Ctrl-V" untuk menampal templat ke tetingkap Penerangan. Klik "Pratonton" untuk menguji templat di tetingkap baru.