Perjanjian Usahasama Ekuiti Peluh

Menubuhkan usaha sama, atau JV, membolehkan dua individu atau perniagaan bekerjasama untuk mencapai tujuan bersama. JV mencapai kecekapan dengan berkongsi pengetahuan dan sumber. Dalam usaha sama tradisional, setiap pihak mengumpulkan modal, harta benda atau sumber untuk mencapai projek tersebut. Dengan perjanjian ekuiti, satu atau lebih pihak sebaliknya menjanjikan nilai kerjanya.

Peluh sebagai Aset Perniagaan

Walaupun rakan kongsi JV dapat memperuntukkan keuntungan dengan cara yang difikirkan sesuai, bahagian keuntungan biasanya merupakan hasil kejayaan projek dan input modal pihak pertama. Anda boleh menilai kebanyakan sumber, seperti kapasiti pengeluaran, berbanding metrik kewangan tradisional. Untuk menambahkan kebarangkalian, anda juga mesti menilai kemahiran atau kepakaran tertentu yang dapat dibawa oleh satu pihak untuk projek ini - ekuiti peluh. Sekiranya salah satu rakan JV melakukan sumber bernilai $ 50,000 untuk sebuah projek, dia ingin tahu bahawa pasangannya wajib memberikan kerja yang setara.

Peluh dalam Dolar

Nilai ekuiti keringat dapat dirundingkan, dan para pihak dapat menyetujui kaedah penilaian apa pun yang mereka inginkan. Satu pendekatan menganggap angka berdasarkan upah yang dilupakan semasa projek, walaupun pendekatan sederhana ini tidak mengambil kira sumbangan khas rakan ekuiti keringat atau risikonya. Sebilangan perkongsian memperuntukkan premium daripada upah pasaran untuk menjelaskan perkara tidak ketara tersebut.

Mengeluarkan Peluh Dari Ekuiti

Sekiranya anda menubuhkan JV, anda biasanya akan memperuntukkan tugas dan tanggungjawab kepada rakan masing-masing. Untuk mendapatkan nilai modal penuh pekerja yang disumbangkan, anda perlu meletakkan rakan ekuiti keringat di bawah tugas tambahan, misalnya, menyumbangkan sejumlah jam atau memanfaatkan hubungan peribadinya. Anda juga ingin menilai input ekuiti keringatnya berdasarkan kriteria prestasi yang ketat untuk memastikan bahawa pasangan itu tidak melakukan sumber yang tidak dapat dia jalani.

Ditulis dalam Peluh

Konflik adalah kesan sampingan biasa dalam usaha sama. Rujuk tugas rakan ekuiti keringat ke dalam perjanjian JV rasmi untuk mengelakkan perselisihan. Mendokumentasikan kemasukan modal dalam perjanjian, termasuk nilai ekuiti peluh. Kenal pasti dan hadkan tujuan usaha anda. Jelaskan minat setiap rakan kongsi terhadap keuntungan dan kerugian kasar. Beberapa negeri mempunyai syarat pelesenan JV yang perlu anda perhatikan sebelum anda mula beroperasi di bawah JV.